30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

PO'yu ucuza satmadık

İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, basında yer alan İş Bankası'nın Petrol Ofisi (PO) hisselerini Doğan Grubu'na düşük fiyatla sattığı yönündeki iddialara İzmir'de yanıt verdi. 

İş Bankası'nın Petrol Ofisi ve Aria'daki yatırımlarının, bankacılık işlemlerinde kuralların değişimiyle çok zor yatırımlar hale geldiğini belirten Özince, bu kuruma sermaye koymak konusunda kurallardan kaynaklanan imkansızlıkların ortaya çıktığını, PO'nun Tüpraş ihalesine yönlendiğinde kendilerinin onu sürdürecek o günün kurallarıyla imkanlarının bulunmadığını belirtti. Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen, "Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler" konulu toplantıya katılan Özince, sözlerine şöyle devam etti: "Paramız yoktu değil. Bankacılık otoritesi, Aria ve PO'ya yeni sermaye koymama konusunda bizi adeta yönlendirmiştir. Biz halka açık şirket olarak bu konularda çok başarılı bir hareket yaptık. 'Pahalıya aldı, ucuza sattı' türünden yorumlar kişisel değerlendirmeler, doğru değil. Halka açık şirketlerle ilgili böyle değerlendirmeler yapmak doğru değil" diye konuştu. 

Özince "Bana derseniz ki siz PO'yu daha pahalıya satmak istemez miydiniz? Tabii ki isterdim. Hiçbir ortağımız, bir hisse sahibinin dahi 'İş Bankası bu konuda yanlış yaptı' değerlendirmesi yapmış ve bunun bir sonucu olmuş değil" dedi. Özince, "İş bankası oradan buradan talimat almaz" diye konuştu.

Hazinenin bile kredi değerliliği yok
Özince, Türkiye ekonomisinde para ve sermayenin kurallarının serbest piyasa ekonomisine göre işlemediğini belirterek, "En güçlümüz Hazinemizin bile kredi değerliliği yok" dedi. Yabancı bankalardan Türkiye'ye 60 milyar dolarlık bankacılık yatırımı geldiğini anlatan Özince, ancak ekonomi yönetimi serbest piyasanın gereklerini yapmadığı, Türkiye'nin ülke ratingi iyi olmadığı için, yerli ve yabancı sermayenin bölgesel merkezlerini taşıyabileceğine, şirketlerin yabancı bandralı olma riskinin arttığına dikkat çekti.

...
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 11:36:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?