20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Putin Babacan'ı reddetti!

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın 19-20 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdiği Moskova ziyareti sırasında talep etmesine rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den randevu alamadığı öğrenildi. Babacan'ın Avrupa'nın Rusya hattına alternatif olarak kurulmasını istediği NABUCCO enerji hattına Rusya'nın da gaz temin etmesi önerisini Moskova'ya ilettiği bildirildi.

Babacan'ın iki gün süren ziyareti öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşme talebinde bulunduğu ancak bu isteğine olumlu yanıt alamadığı öğrenildi. Dışişleri kaynakları, Putin'in mart başında Rusya'da yapılacak seçimler nedeniyle bu dönemde iç politikaya yoğunlaştığını ve sadece Babacan'a değil diğer yabancı ziyaretçilere de randevu vermediğini belirttiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dışişleri bakanlığı döneminde ziyaret ettiği Moskova'da Putin tarafından kabul edilirken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Ankara ziyareti sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilmişti. Babacan Moskova'da Rusya Enerji Bakanı Viktor Hristenko ile de görüştü. Putin'in Babacan ile görüşmeyi kabul etmemesinde Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasının da etkili olduğu ileri sürülürken, Dışişleri yetkilileri bu iddiayı doğrulamadı.

Nabucco sürprizi

Babacan Moskova’daki görüşmelerinde, Samsun-Ceyhan projesine, Ceyhan’a sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisleri inşasına, yeraltı gaz depolama konusuna ve nükleer santral ihalelerine Rusya’nın katılımına yönelik isteklerini dile getirirken, Rus makamların da bu alanlarla ilgilendiği öğrenildi.

Babacan'ın Rus meslektaşı Lavrov ile yaptığı görüşmede Avrupa'yı doğalgaz ihtiyacının karşılanmasında Rusya tekelinden kurtarması öngörülen Nabucco doğalgaz projesine Rusya'nın da gaz temin etmesi önerisini iletmesi dikkat çekti. Lavrov'un öneriye "değerlendirip yanıt verelim" karşılığını verdiği öğrenildi.

Basından
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 13:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
y.s.gül IP: 85.101.252.xxx Tarih : 22.02.2008 13:54:16

Devlet adamlığını bizimkilerde öğrensin. Güzel bir ders vermiş helal olsun putine bizimkiler buş amcalarından başka yerden yüz bulamazlar. ha birde ab lerden çünkü onların politikalarını uyguluyoruz onların sözünden çıkmıyoruz.