30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Rafineri için tebliğ bekliyoruz

Petrol Ofisi (PO) CEO’su Melih Türker, şirketin Ceyhan’da 5 milyar dolar yatırımla yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineri kurma girişiminde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) tebliğini beklediğini, yakında çıkarmasını beklenen bu tebliğle birlikte kesin izin verilip verilmeyeceği konusunun da netleşeceğini belirtti.
Türker, önceki gün, sektörün genel durumu ve PO’nun yeni projeleri konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Başbakan Erdoğan’ın Doğan Holding ile kurumun projeleri konusunda yaptığı açıklamalar da gündeme geldi. Bu konuda şimdilik beklemede olduklarını belirten Türker, sorular üzerine şöyle dedi:

‘Niye izin verilmiyor?’

“5 milyar dolarlık yatırım yapacağım. Bu kadar iş yaratacağım ülkeme. 14 aydır bunu söylüyorum. PO’nun ne için ne zaman başvuru yaptığı biliniyor. ÇED’i 90 günde aldık, bütün prosedürleri tamamladık, bekliyoruz. Aynı zaman da PETDER Başkanı olduğum EPDK ile görüşmelerim oluyor. Bizim rafineri işi ne oldu diye de soruyorum. Şimdiye kadar bildiğim 4 şirket başvuru yaptı. 10 da olabilir. Bunu herkes bize soruyor, niye izin verilmiyor?.. Bunu bir de EPDK’ya sormak lazım. Neden Petrol Ofisi’ne lisans vermiyorsunuz? Eksik olan neyi var? Ben EPDK’ya sürekli mektup yazdım ve bu durumu sordum. Elbette bir cevap vereceklerdir.”

Siyasi nedenler...

Bilindiği gibi EPDK, nisanda bir tebliğ taslağını tartışmaya açmıştı. Tebliğle, proje için aynı araziye birden fazla başvuru olması halinde kimin hak sahibi olacağını düzenlenmesi yapılacak. Türker, bu konuyla ilgili olarak, “Şimdi aynı yerde bir santral başvurusu olduğu söyleniyor. Biz çok daha önce rafineri için başvurup prosedürleri tamamlamışız. Bu konuya çözüm getirecek bir yönetmelik bekleniyor. Bu tebliğ çıkınca olur ya da olmaz demiş olacak” dedi.
Türker, izin verilmemesi halinde hukuk yollarına başvurup vurmayacakları sorusuna da “Karar çıktıktan sonra böyle şeyleri değerlendirmek lazım. Çıkmayan candan umut kesilmez diye bir söz var, bekliyoruz” diyerek yanıt verdi.
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Başbakan Erdoğan’ın gruba yönelik açıklamalarını yanıtlarken, Başbakan’la görüşmelerinde kendisine “Orada rafineri için Çalık’a izin verdik, sizin izin veremeyiz” dediğini aktarmış, Petrol Ofisi’nin rafineri projesinin siyasi nedenlerle engellendiği ortaya çıkmıştı.

Son yasa ve sıkı denetim kaçak işleri çok azalttı

Toplantıda sektörle ilgili bilgiler de veren Türker, akaryakıt sektörünün, genellikle Türkiye büyümesinin 1 puan kadar üzerinde büyüdüğünü, ancak 2008’de bu seyrin bozulduğunu, ilk yedi ay itibariyle sektörde yüzde 1 civarında küçülme gerçekleştiğini belirtti.
Sektörde ‘kaçakçılık’ olaylarının, marker ve diğer denetimler sonucu yok denecek kadar azaldığını, ancak ‘10 numara yağ’ kullanımı gibibazı sorunların olduğunu belirten Türker, “10 numara yağın vergilendirilmesi değişik. Ucuza geldiği için kullanılıyor. Türkiye’nin madeni yağ ihtiyacı 400 bin ton. Ama giriş 700 bin ton. Bu da 10 numara yağ kullanımının büyüklüğünü gösteriyor” dedi.
60 milyar dolarlık sektörün 23 milyar dolar vergi tahsilatı gerçekleştirdiğini anlatan Türker, 10 numara yağ konusunda denetim boşluğu olduğunu, EPDK’nın konu itibariyle bunu denetleyecek mekanizmaya sahip olmadığını belirtti.

PO’daki büyüme sektör ortalamasının üstünde

Sektördeki sıkıntılara karşın PO olarak yıl başında koydukları hedefleri revize etmediklerini ifade eden Melih Türker, şirketin sektör ortalamalarının üzerinde büyüdüğünü ifade etti.
PO’nun müşterilerine verdiği Pozitif Kartta sayının 1 milyon 300 bine ulaştığını ifade eden Türker, bu kartlardan 750 bininin aktif olarak kullanıldığını, hayatın içine daha fazla soktamak ve kullanım alanını genişletmek için bazı bankalarla görüşmeler yaptıklarını söyledi.
‘İndirimler yapıyoruz’
Melih Türker, standart kâr marjlarına karşın istasyonlarda büyük gruplara indirimler uygulandığını, bazı alıcı gruplarının pazarlık ederek avantaj sağlayabildiklerini, bu anlamda sektörde büyük rekabet olduğunu belirtti.

13 milyon dolara istasyon transferi

Petrol Ofisi’nin sektörde pazar payının arttığını ifade eden Türker, istasyonlarda yeniden yapılanmaya gittiklerini söyledi. Türker, rekabet eden dağıtım şirketlerinin satışı yüksek istasyonları transfer etmeye çalıştıklarını, bu alanda milyon dolarların söz konusu olduğunu belirtti.
Türker, “12-13 milyon dolar gibi rakamlar duydum ama bu istisnai bir örnek. İyi istasyonlarda birkaç milyon dolar olabiliyor” dedi

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 13:23:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?