22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Rahat uyumak isteyen faizleri indirsin

Merkez Bankası (MB) ile ihracatçılar arasındaki 'düşük kur-yüksek faiz' polemiği sürüyor. MB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Akşam eve gidip yorganı üstümüze çektiğimizde, 'Aldığımız kararlardan sonra işini kaybeden oldu mu?' diye kendimize soruyoruz." açıklamasına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'dan cevap geldi.


Satıcı, "Kim rahat uyumak ve vicdanını rahatlatmak istiyorsa, Türkiye'ye yüksek faizi ödetmez." ifadesini kullandı. Bankayı günah keçisi ilan ettikleri yönündeki eleştirilere de karşı çıkarak, "Bizim kimseyi günah keçisi ilan ettiğimiz yok. Zaten sayın başkan da konuyu kendileriyle müzakere etmemizi, bu konuda kendilerini muhatap almamızı çok doğru buluyor. Neticede biz konuyu siyasiler üzerinden işletebilirdik ki, bu Merkez Bankası'nın özerkliğine zarar verirdi." dedi.

Turkishtime ve Fed Training şirketleri tarafından düzenlenen 2. İnovasyon Konferansı'nın basın toplantısına katılan Satıcı, gündemle ilgili soruları cevapladı. Merkez Bankası'nın ihracat ve kur gibi konuları gündemine almasında, çabalarının büyük rol oynadığını belirten Satıcı, Durmuş Yılmaz'ın geçen günlerde oluşturulan Üretim, İstihdam ve İhracat Kurulu'na randevu verdiğini kaydetti. İhracatçılar Meclisi Başkanı, "Umuyorum ki bu süreç Türkiye'de üretim, istihdam ve ihracat adına yeni ve doğru akıllar üretir. Bu çerçevede faiz konusundaki fikirleri de değişir diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Siyasi istikrarı yakalayan bir ülke ve likidite bolluğu olan bir ortamda reel sektörün yüksek faiz ödenmek zorunda bırakılmasını, "Demek ki birileri gaflet içinde." şeklinde yorumlayan Satıcı, "Faizler indiği halde döviz kurları inecekse ve ekonomi daha iyiye gidecekse ve birileri bunu indirmiyorsa demek ki vay halimize." diye dert yandı. TİM Başkanı, yüksek faizin işletmelerin üretim ve yatırım için kredi almasının önüne geçtiğini ifade ederek, 'şok indirim' meselesine de açıklık getirdi: "Sadece faizlerde şok indirim demedik. Burada tavır net ortaya konsun dedik. Bu sadece ihracatçının değil, Türkiye'nin konusu. Türkiye eğer büyüyecekse, yükselecekse, dünyada bir güç haline gelecekse mutlaka üretim süreçlerini tamamlamalı." Sınır ötesi operasyonun gündemde olduğu bir dönemde faizlerin indirilmesinin ne kadar doğru olacağı yönündeki bir soruya, "Sınır ötesi bir operasyon Türkiye'nin faiz indirimiyle ilişkilendirilmemeli." diye karşılık veren Satıcı, "FED faiz indirimi yapıyor, Amerika'da hiç kimse bunu sormuyor. Kesinlikle faizde indirim olmalı." dedi. Enflasyon hedefindeki sapma ile ilgili görüşleri de şöyle: "Geçen sene yüzde 5'lik hedef yüzde 9,7 ile bitti. Yüzde 100'lük sapma oldu, bizden başka kimse sormadı. Bunun için birçok kuruluş aynı tavırla büyük bir başarı elde ediyormuş gibi MB'yi alkışladı. Şimdi yüzde 4'lük bir hedef var. Bunu da göreceğiz. Millete bir bedel ödetiyorsanız, mutlaka karşılığını vermelisiniz. Bu yıl, yüzde 4'lük hedef için 70 milyon insan hep birlikte bir bedel ödüyoruz. Bunun karşılığını ya hiç yapmama ya eksiye doğru sapış ya da küçük sapmalarla tamamlayabilmeli."

2. İnovasyon Konferansı, Akbank, Arçelik, Toyotasa ve Turkcell'in katkılarıyla 6 Kasım 2007'de İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Satıcı, konferansın sponsorlarından Akbank'tan da ilginç bir talepte bulundu: "Faizleri otomatik ayarlayan bir makine istiyoruz. Faiz ve kurları bir arada ayarlayacak makineye ihtiyacımız var."

Abdulhamit Yıldız/Zaman
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 17:11:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?