22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ramazan pidesinin fiyatı 75 kuruş

Fırıncılar, kuraklıkla yeniden yükselişe geçen un fiyatları nedeniyle 2005 ve 2006'da 60 kuruşa satılan ramazan pidesini 75 kuruştan satacaklarını açıkladı. Simit fiyatının 50 kuruşa çıkmasını eleştiren fırıncılar, un fiyatlarındaki artış sürerse ekmeğe ramazan sonrasında yüzde 10-15 zam yapmayı planlıyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, buğday üretiminin, 2006 yılındaki 20 milyon tondan 17 milyon tona indiğini söyledi. Balcı, kuraklığa bağlı olarak yaşanan buğday üretimindeki bu düşüşün, un fiyatlarına yaklaşık yüzde 15'lik bir artış olarak yansıdığını, dolayısıyla unlu mamul maliyetlerinin arttığını ifade etti.

Ramazan pidesi ile ekmek arasındaki yüzde 20-25'lik fiyat farkının her zamanki gibi bu yıl da olacağını belirten Balcı, "Ramazan pidesi fiyatlarında artış olacak. 2005 ve 2006'da 300 gramı 60 kuruş olan pidenin fiyatı bu sene 75 kuruş olarak değişecek, bu da gerçekten makul bir artış" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüştüklerini ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yaklaşık 300 bin ton buğdayı olduğunu öğrendiklerini belirten Balcı şunları söyledi: "Hatta belirli miktarda ithalat için de çalışmaların başlatıldığı söylendi. TMO'nun makul fiyatta buğday satışıyla beraber un fiyatlarındaki artışın durmasını umuyoruz. Un fiyatlarının yüksekliğine rağmen ülke genelinde ekmeğin kilo fiyatının 2 YTL'nin üstünde olmaması yönündeki genelgemizi hazırladık, ramazan ayında ekmek fiyatı artmayacak. Un fiyatına 1.5 yıldır zam gelmesine rağmen ekmek fiyatlarındaki bu tablo esnafımızın fedakârlığı sayesindedir. Ama eğer un fiyatlarındaki artış durdurulamazsa bu eninde sonunda ekmek fiyatlarına yansıyacaktır, ramazandan sonra ekmekte yüzde 10-15 civarında bir artış getirecektir."

'50 kuruşluk simit fiyatı yüksek'

Balcı, ekmek gramajının serbestliğiyle ilgili yönetmeliğin kaldırılmasının her fırının istediği gramda ekmek üretebilmesi anlamına gelmediğini ve ruhsatlı, gerçek esnafın ilgili kurumlara danışarak, onlardan fiyat alarak üretim yaptığını belirtti. Simit fiyatlarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Balcı, Simitçiler Odası'nın federasyonlarına kayıtlı olmadığını söyleyerek, "Simitçi esnaflarımızın yeni oluşturdukları 50 kuruşluk simit fiyatını gözden geçireceklerini umuyorum, ekmek satan esnaflarımızın gösterdiği fedakârlığı simitçi esnaflarımızın da göstereceğine ve simitin bir süre daha 40 kuruşa satılmaya devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2007 Perşembe 11:47:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?