28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Rekabet büyüyor, Google cebe de girecek

Dünyanın önde gelen arama motoru Google’un kurucusu Larry Page, "Google Pack"ın ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, Google kullanıcıları ABD’de internetten 1.99 dolara dizi ve film izleyebilecek. NBA maçları Google’un hizmet paketleri içinde yer alacak.

DÜNYANIN en çok kullanılan arama motorlarından birisi olan Google, internet üzerinden video filmi, televizyon programları aranmasını ve yüklenmesini sağlayan yeni servisi ’Google Pack’ı hizmete soktu. Google’ın kurucularından Larry Page, Las Vegas’ta düzenlenen ’Müşteri Elektroniği Fuarı’nda şirketin yeni hizmetlerini tanıttı. Google kullanıcıları ABD dahilinde 1.99 dolar ödeyip bilgisayarları üzerinden ünlü filmleri ve dizileri izleyebilecekler. ABD dışında yaşayanların Google’un yeni hizmetinden ne şekilde yararlanacağı ise açıklığa kavuşmadı.

ÜÇ BİN VİDEO FİLMİ VAR: Larry Page, şu anda Google’da 3 bin adet video filmi bulunduğunu, bu filmlerin on line veya doğrudan satışının Google aracılığıyla yapılacağını ve fiyatın filmlerin sahipleri tarafından belirleneceğini söyledi. Google bir yıldır sınırlı ölçüde görüntü yüklemeye ücretsiz olarak izin veriyordu, ancak ilk kez ücretli servisini devreye soktu.

YAHOO VE MİCROSOFT DA ÇALIŞIYOR: Google ile internet üzerinden verilen hizmetler alanında rekabet eden Yahoo ve Microsoft da internet üzerinden görüntü sağlayan servisleri devreye sokma çalışmaları yapıyor. Google’un sağladığı içerikler Windows ve Mac işletim sistemleri ile Sony Play Station ve Apple iPod ile uyumlu olacak.

CBS VE NBA İLE ANLAŞTI: Google, devreye sokacağı yeni servisi daha güçlü hale getirmek Amerikan televizyon kanalı CBS ve ulusal basketbol ligi NBA ile anlaşma imzaladı. Google’ın kurucusu Page, video lisanslarına ilişkin telif hakları yasalarının ülkeden ülkeye çok önemli farklılıklar gösterdiğini belirterek, "Yeni hizmetimizi nerede devreye sokacağımıza, ülkelerin telif yasalarına bakarak karar vereceğiz" dedi. Uzmanlar, internet üzerinden film yüklemenin yeni gelişen bir alan olduğunu hatırlatarak, bu filmleri yükleyecek dijital cihazların kapasitesinin verimli sonuç alınması için çok önemli olduğunu belirttiler.

GOOGLE CEBE GİRİYOR: Google ve Yahoo internet üzerinden verdikleri hizmetleri cep telefonlarına da taşımak için Motorola ile anlaşma yaptı. Yapılan anlaşma gereği Motorola kullanıcıları tek tuşla Google’un internet arama motoruna ve Yahoo’nun elektronik posta, messanger, adres defteri, elektronik takvim gibi hizmetlerine ulaşabilecekler. Uzmanlar, Google ve Yahoo’nun geçmişte, mobil cihazlar üzerinden ulaşılacak kişiye özel servisler sunduğunu ancak her iki şirketin şu anda, bütün cep telefonu kullanıcılarına ulaşmayı hedeflediğini söylediler.

REKABET MOBİLE KAYIYOR: İnternet dünyasında arama motorları arasında artan rekabet bu şirketlerin kişisel bilgisayarlarda verdiği hizmetleri mobil cihazlara taşımasına neden oluyor. Motorola Mobil Cihazlar Başkanı Ron Garriques, Motorola kullanıcılarının cep telefonları ekranından Google ikonunu tuşlayarak doğrudan internete bağlanacaklarını, bunun mobil ortamda internet dünyasına ulaşmak isteyenler için büyük kolaylık olduğunu söyledi. Garriques, yeni servisin önümüzdeki mart ayında hizmete gireceğini, yeni servisin devreye girmesiyle birlikte abonelerin veri servislerine daha fazla ilgi göstereceğini belirtti.

Yahoo Go her yerde olacak

YAHOO, Las Vegas’ta düzenlenen ’Tüketici Elektroniği Fuarı’nda bilgisayar, cep telefonu ve televizyonlardan Yahoo’ya ulaşmayı sağlayan Yahoo Go adlı hizmetini tanıttı. Yahoo Go kullananlar, Yahoo’nun bütün hizmetlerine dijital cihazlardan ulaşabilecekler. Finlandiya’lı cep telefonu üreticisi Nokia, Yahoo Go’nun yeni çıkan telefon modellerinin bir çoğunda kullanılacağını açıkladı. ABD’li mobil telefon şirketi Cingular ise Yahoo Go’yu satışa çıkan cep telefonları ile birlikte paket olarak satacağını duyurdu. Bir kaç ay içinde televizyon setlerinden Yahoo’ya ulaşmayı sağlayacak Yahoo Go TV de hizmete girecek. Yahoo Go TV’yi kullananlar televizyonları aracılığıyla Yahoo’nun video servisine ulaşabilecek.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 11:24:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?