22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Reklam yatırımları hızla büyüyor

Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Bölümü Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 2007 sonu itibariyle, tüm mecralarda yapılan reklam yatırımlarının, yüzde 20’lik büyüme ile 3.3 milyar YTL dolayında bir hacme ulaşacağını açıkladı. 

Yalçındağ, Türkiye’deki toplam reklam yatırımlarının, 2008 yılında da yüzde 18 ile yüzde 20 arasında büyüyerek, 3.9 milyar YTL’ye ulaşmasını öngördüklerini söyledi. Tek tek bakıldığında da tüm mecraların önemli bir gelişme gösterdiğini belirten Yalçındağ, "2007 sonunda, televizyonda 1.7 milyar YTL, gazetede 1 milyar YTL, dergide 130 milyon YTL ve radyoda da 110 milyon YTL dolayında bir reklam yatırımı gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Sinema ve internet mecralarında ise bu yıl sonu itibariyle toplamda 355 milyon YTL’lik bir reklam yatırımı gerçekleştirileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

SEKTÖR TÜRKİYE’YE PARALEL GELİŞİYOR: 2007’yi değerlendiren ve 2008 yılına ilişkin tahminlerini aktaran Mehmet Ali Yalçındağ, "Son 6 yıldır Türkiye ekonomisi ile paralel bir seyir izleyen reklam sektörünün, aynı doğrultuda gelişimine büyük bir hızla devam edeceğini düşünüyoruz. 2008’de ekonominin gidişatına bağlı olarak gelişimlerini sürdürecek olan sektörler, hemen her alanda yatırım gerçekleştiren yabancı sermayenin neden olduğu ciddi rekabetin de etkisiyle, reklam yatırımlarına olumlu katkı sağlamaya devam edecek" dedi. Uluslararası Reklamcılık Derneği’nin (IAA), tüm tarafları bünyesinde barındıran tek sivil toplum kuruluşu olarak her yıl sektörlere yönelik büyüme öngörüsünde bulunduğunu belirten Yalçındağ, "Son 6 yıldır yaptığımız tahminlerin sektörün performansını çok doğru yansıttığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

TİCARETİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ: "Önümüzdeki dönem, artan reklam bilincinin bir üst seviyeye taşınacağına inancımız tam" diyen Mehmet Ali Yalçındağ, reklam sektörünün gelecek yıl da yeni reklamverenler başta olmak üzere tüm ticari işletmelerin en büyük destekçisi olmaya devam edeceğini söyledi. Artan rekabet ve yeni yatırımların Türkiye’de kurumların reklama olan ihtiyacını her geçen gün daha da artırdığını belirten Yalçındağ, "Sektörümüzün ulaştığı rakamlar aslında ülkemizdeki rekabetin arttığını gösteren önemli bir göstergedir. Ekonominin gidişatını çok rahat reklam sektörünün performansından izleyebilirsiniz" dedi.

İnternete yapılan reklam yatırımı 140 milyon YTL

BU yıl sonunda internette yapılan reklam yatırımlarının 140 milyon YTL’ye ulaşmasının beklendiğini söyleyen Mehmet Ali Yalçındağ, şunları söyledi: "2007 yılsonu itibariyle reklam sektörünün tüm mecralarında sağladığı büyümede en fazla artış oranını internet mecrasının sağladığı görülüyor. İnternetin toplam mecra içindeki pazar payı daha şimdiden yüzde 4 dolayında. Türkiye’de çok kısa bir sürede reklamverenler nezdinde bu mecranın önemli bir yer edinmesi kaçınılmaz."

Reklam yatırımlarının GSYİH’deki payı yükseldi

REKLAM yatırımlarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payının 5 yılda yüzde 0.37’den yüzde 0.52’ye yükseldiğini belirten Mehmet Ali Yalçındağ, "Mecra reklam yatırımlarının GSYİH içerisindeki payının son 5 yıldır hızlı bir çıkış trendinde olduğu göz önüne alındığında bu trendin kolay kolay tersine dönmeyeceğini söylemek yanlış olmaz" dedi. Yalçındağ, şöyle devam etti: "Reklam yatırımları/GSYİH oranı, halen gelişmiş ülkelere oranla hayli geri.Reklam/GSYİH oranının 2008 sonunda, asgari yüzde 20 büyüyerek 3.9 milyar YTL’yi aşmasını beklediğimiz reklam yatırımlarına bağlı olarak, en az yüzde 0.54’e ulaşacağını öngörüyoruz."

Seçim tedirginliği olmasa 3.3 milyar YTL’yi aşardık

MEHMET Ali Yalçındağ, erken genel seçimler nedeniyle oluşan gereksiz tedirginlik olmasaydı reklam yatırımlarının 3.3 milyar YTL’lik öngörüleri de aşacak büyüklüğe ulaşabileceğini söyledi. Yalçındağ, şöyle konuştu: "2007 yılında siyasi partilerin seçim sebebiyle gerçekleştirdikleri tanıtımlar, bu yılın toplam mecra reklam yatırımlarına yaklaşık 35 milyon YTL dolayında bir katkı sağlamış olmakla birlikte, seçimin verdiği tedirginlik, bazı sektörlerin reklam yatırımlarında bir yavaşlama yarattı."

İstikrar savaşını kazandık Türkiye büyümeye devam ediyor

TÜRKİYE’nin 2002 yılının ilk çeyreği ile başlattığı çıkış trendini 6 yıldır büyük bir hızla devam ettirdiğine dikkat çeken Mehmet Ali Yalçındağ, "2007’nin ilk yarısında, yüzde 5.2 büyüyen Türkiye ekonomisinin, bu yılki büyüme hedefi olan yüzde 5’i de kolaylıkla gerçekleştirmesi bekleniyor" dedi.

Sektör sektör, 2008 beklentileri

MEHMET Ali Yalçındağ, 20087e dönük beklentilerini sektör sektör şöyle sıraladı:

İNŞAAT: 2007 sonunda yüzde 16 büyümesi beklenen sektörün önümüzdeki yıl da iyi bir performans göstereceği tahmin ediliyor. 2008’de İstanbul’a yapılması düşünülen üçüncü köprünün ve planlanan otoyolların, yeni yerleşim alanları yaratarak, sektörü büyütmesi bekleniyor. Faizlerin düşmeye devam etmesi ve uzun vadeli konut kredisi de sektörü hareketlendirecek.

PERAKENDE: 2008 sonuna kadar 45 yeni alışveriş merkezinin açılacak. Böylece, alışveriş merkezi sayısı 229’a ulaşacak. Öllikle teknoloji marketi segmentinde hızla tırmanan rekabet, 2008’de piyasaya girmesi beklenen yabancı firmalarla birlikte daha da sertleşecek.

OTOMOTİV: 2008’de, bu yıla oranla yüzde 10’luk artışla, 640 bin adet binek+hafif ticari araç satışı yapılması öngörülüyor. Pazara giriş yapmaya başlayan ucuz segment araçlar rekabeti artırmaya devam edecek. Auto Show fuarının da sektörü hareketlendirmesi bekleniyor.

İLETİŞİM: Şehir içi telefon görüşmeleri için çıkan lisans kararı sonrasında büyük bir rekabetin başlaması, GSM pazarındaki rekabetin ise daha da sertleşmesi bekleniyor. İptal edilen 3G ihalesinin 2008 yılında yeniden gündeme gelmesi ile sektördeki hareketlilik artabilir.

İÇECEK: 2008’deki Olimpiyatlar ve Avrupa Futbol Şampiyonası’nın sektörün reklam yatırımlarını artıracağı düşünülüyor. Tekel’in alkollü içecekler bölümünün özelleştirilmesi sonrasında başlayan rekabetin, 2008’de pazara yeni sürülecek markalarla artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

BİLİŞİM: 5.5 milyar dolar olan pazarın, 2008’de 7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Reklamveren çoğalıyor profili değişiyor

TÜRKİYE’de reklama önem veren kurumların sayısının hızla arttığını, markalaşmanın giderek yaygınlaştığını söyleyen Mehmet Ali Yalçındağ, "Geçen yıl ilk 10 ayda 13 bin 600 olan reklamveren firma sayısının bu yıl aynı dönemde yüzde 5 artarak 14 bin 350’ye yükseldiğini görüyoruz. Diğer tarafta, bu sene reklam sektöründeki bu büyümede etkin rol oynayan reklamverenlerin profilinde de bir değişim söz konusu" dedi. Yalçındağ, şöyle devam etti: "Bu yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı döneminde hiç reklam yatırımında bulunmamış 300 yeni reklamveren ortaya çıktı. Türkiye’nin büyük reklamverenlerinin, ilk 9 ayda toplam reklam yatırımları içindeki payı sadece yüzde 39. Bu firmalar geçen yıla göre reklam yatırımlarını yüzde 9 artırdı. Toplamdaki payı yüzde 61 olan daha küçük ve orta ölçekli kurumlar ise aynı dönemde reklam yatırımlarını yüzde 15 artırdı."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 15:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?