27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Rubleyle ticarette bankacı pazarlığı

Rusya’yla ticarette ruble kullanımına Merkez Bankası sıcak bakıyor. Konu hazineden sonra Bakanlar Kurulu’na gidecek. Pazartesi günü ihracatçılar, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ile görüşme yapacaklar

Rusya ile ticarette rublenin geçerli para olarak kabul edilmesi için ihracatçıların başlattığı girişimde yol alındı.

Merkez Bankası konuya sıcak baktı. Konu Hazine’ye gitti. Oradan da Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ödemelerde doğal aracılık yapacak olan bankaların desteğini sağlamaya çalıştıklarını, pazartesi bu konuda toplantı yapacaklarını söyledi.

Konu ihracatçılar tarafından daha önce gündeme getirilmişti. Rubleyle ticarette rublenin de kullanılabilmesi talebinin bir nedeni Rusya’dan alacakların tahsilinde yaşanan güçlük. Türk ihracatçıların 1 milyar dolar civarında alacağı var. Rus işadamlarında devalüasyon korkusu nedeniyle borçlarını ödemekten kaçınıyorlar. Tanrıverdi, “Ellerindeki dolarları borç için kullanmak istemiyorlar. Rubleyle ödemenin yolu açılsa tahsilatın da yolu açılır” dedi.

Tanrıverdi’nin verdiği bilgiye göre, konuyu Bakanlık ve Müsteşarlık sahiplendi. Bu konuda özel bankaların da katıldığı bir toplantı yapıldı. Konuya sıcak bakan Merkez Bankası, konvertibl olmayan paraların alım satımını yasaklayan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararın değiştirilmesi için çalışma yaptı. Bunun için iç piyasada işlem görmesi mümkün paralar listesine Ruble ve Ukrayna parası Grivna’nın eklenmesi gerekiyor.

Ardından konu Hazine tarafına geldi. Hikmet Tanrıverdi, Hazine’nin de konuya sıcak baktığını söyledi. Sonraki aşamada konu Bakanlar Kurulu’na gidecek ve kararnameyle mevzuat tamamlanacak.

Özince ile görüşecek
Tanrıverdi, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ile pazartesi günü görüşeceklerini iletti. Tanrıverdi, Türk bankalarının da bu konuda yeni bir sistem kurmalarını bekliyor. İhracatçı parasını bankalar üzerinden tahsil edeceğine göre Ruble ve Grivna’nın Türk bankalarınca kabulü gerekiyor.

Tanrıverdi, ihracatçının tahsil ettiği rublenin, Enerji Bakanlığı’nın Rusya’ya gaz ve petrol ödemelerinde kullanılabileceğini belirtti. Bu yöntemin uygulanabilmesi için konuyu Rusya’nın benimsemesi gerekiyor. Tanrıverdi, “Ödemelerin yüzde 15’i rubleyle yapılabilir. Bankalara gelen rubleler bakanlığa gider” dedi.

Komşularla ticareti etkiler
Hikmet Tanrıverdi, planlanan uygulamanın ilerde bütün komşulara yaygınlaştırılabileceğini ve Türkiye’nin ihracatına ciddi katkısı olabileceğini söyledi. Tanrıverdi, “Buraya ticarete gelenin yanı sıra Rus turistte, örneğin İstanbul’da ruble olarak da ödeme yapabilse, bu çok önemli olur” diye konuştu.

Ruble dip yaptı
Rusya’ya ihracat resmi ve bavul ticareti olarak toplam 12 milyar doları buluyor. Hikmet Tanrıverdi, “Ruble ile ticaret yapılabilirse rakam 20 milyar doları bulur” şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan Rusya para birimi ruble, dolar karşısında 11 yılın en düşük düzeyine indi. Rusya Merkez Bankasının devalüasyonun kontrolü politikası çerçevesinde dolar karşısında değerinin gerilemesine göz yumması sonucunda geçen perşembeden bu yana dolar/euro sepetine karşı yüzde 1.4 oranında
değer kaybetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 19:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?