22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Rumlar'da 1 YTL paniği

Yılbaşında euro'ya geçecek olan Kıbrıs Rum Yönetimi'nde 1 YTL paniği baş gösterdi. Peki neden?

Avrupa Birliği'ne 2004 yılında üye olan Güney Kıbrıs'ta şu günlerde halk da yönetim de telaşlı... Zira ülke 1 Ocak 2008'de euro kullanmaya başlayacak. Ancak 2 euro değerindeki madeni para ile 1 YTL'nin neredeyse tıpa tıp aynı olması rahatsızlık yaratıyor. Hükümet KKTC'den her gün bölgeye geçen binlerce Türk'ün 1 YTL'leri Rum kesimine getirmesinden ve burada kullanmasından korkuyor.

Çünkü 2 euro'nun dörtte biri değerindeki 1 YTL'nin dolaşıma girmesi halinde halkın ve şirketlerin büyük zarara girebileceği düşünülüyor. Öyle ki madeni para ile çalışan makinelere 1 YTL ile 2 euro'nun karışmaması için yeni teknoloji cihazlar alındı. Ayrıca parkmetreler de 2 değil, 1 euro ile çalışacak şekilde yenilendi. Ama Maliye Bakanlığı bununla da yetinmedi. “Herkes eline geçen paraları kontrol etmeli. Dikkatli olun” diye açıklama yayınladı. Gazeteler de 1 YTL'nin 2005 yılında piyasaya sürülmesinin ardından Almanya'da bu tip olayların çok sık yaşandığını hatırlattı ve halkı bilinçlendirme kampanyası başlattı.

Yunanlar'dan soru önergesi

Avrupa Parlamentosu'nda ise Hristiyan Demokrat gruptan iki Yunan milletvekili “1 YTL neden euro'ya benziyor?” diyen bir soru önergesi vererek konuyu gündeme getirdi. “Madeni euro'ların Türkiye tarafından taklidi” başlıklı soru önergesinde AB'nin önlem alması gerektiği belirtildi.

AB: BİZE GÖRE SORUN YOK

Avrupa Komisyonu'nun bu konuda daha önce hazırladığı rapora göre 1 YTL-2 euro konusunda ciddi bir sorun yaşanmıyor. Ama Türkiye, 1 YTL değerindeki madeni paralarda küçük değişiklikler yapmayı kabul etti. Böylece makinalar iki parayı ayırt edebilecek.

ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 11:23:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?