25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Rus gümrük kapıları açılıyor

Rusya ile ticarette 'Gül' gibi açılım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 100'e yakın Türk işadamı ile birlikte Rusya Federasyonu ve Tataristan'a gerçekleştirdiği ziyaret birçok yeni yatırımın önünü açarken, Rus gümrüklerinde yaşanan sorunların çözüm için de umut oldu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Cem Kozlu, Moskova ve Kazan'da gerçekleştirilen ikili temaslar sonucunda, Şişecam Grubu'na bağlı Trakya Cam'ın, Tataristan'ın Özel Alabuga Ekonomik Bölgesi'nde 180 milyon dolarlık düzcam fabrikası kurmak için el sıkıştığını, Kastamonu Entegre AŞ'nin de MDF imalatı yapacak 100 milyon dolarlık bir fabrikanın inşası için niyet protokolü imzaladığını söyledi. Kozlu, bu arada Rus gümrüklerinde yaşanan sorunun giderilmesi için ise tarafların salı günü (bugün) İstanbul'da bir araya geleceğini kaydetti.

Rusya ziyareti sonrasında dün düzenlediği basın toplantısı ile önümüzdeki dönemde Rusya ile gerçekleştirilecek ticari işbirliklerine ilişkin bilgi veren Cem Kozlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün temaslarının çok başarılı geçtiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaret öncesinde Türk işadamlarından Rusya'daki şikâyet ve ihtiyaçlarına ilişkin brifing aldığını ifade eden Kozlu, "Sadece bizim değil Rusya'nın taleplerini de dinledi. Yani geziye iki ülkenin gözlüğünü de takarak çıktı. Bu yüzden bu ziyaretin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere büyük ivme kazandırmasını bekliyoruz" dedi.

Ruble ile ihracat imkânı
Cem Kozlu, Gül'ün Rusya'daki temasları kapsamında iki önemli sorunun çözümü konusunda önemli adımlar attığını belirterek "Türk mallarının Rus gümrüklerinde yaşadığı sorunlar, hem Başbakan Putin'e hem de Devlet Başkanı Medvedev'e bizzat iletildi. Ayrıca, aşırı değer kaybeden Rus Rublesi'nin, Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilemesi tehlikesine karşı Rusya'ya mal ve hizmet satışında ruble kullanılması teklifi de prensipte kabul gördü" diye konuştu.
Türk ve Rus gümrük yetkililerinin salı günü (bugün) İstanbul'da bir araya gelerek, mevcut sorunların nihai çözümü üzerine görüşeceğini dile getiren Kozlu, "Daha önce yapılan protokol, sorunlara kalıcı bir çözüm getirememişti. Bu kez devletin en tepesindeki isimlerin iradesi ile sorunun en kısa zamanda çözüleceğini umuyoruz" diye konuştu. Kozlu, Rusya'ya mal ve hizmet satışında ruble kullanılmasına ilişkin ise şunları söyledi: "Küresel kriz nedeniyle rublenin dolar karşısında aşığı değer kaybetmesi, Rus ithalatçılarının önünü görememesine yol açtı. Bu da Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye'ye gelen Rus turistlerin ruble ile harcama yapması ve ihraç mallarının ruble üzerinden fiyatlandırılması uygulaması, kriz ortamında ikili ticarette düşüş olmaması için yapılabilir. İlgili makamlar arasındaki teknik görüşmeler devam ediyor."


Rusya ve Tataristan'da görüşülen bazı projeler
* Trakya Cam, Tataristan'ın Özel Alabuga Ekonomik Bölgesi'nde 180 milyon dolarlık düzcam fabrikası kurmak için çalışmalara başladı.
* Kastamonu Entegre AŞ, MDF imalatı yapacak 100 milyon dolarlık bir fabrikanın inşası için niyet protokolü imzaladı.
* Uçak bakım şirketi MyTechnic, Rusya Federasyonu'ndaki havayolu şirketlerine ait 400 uçağın bakımını üstlenmek üzere girişimlere başladı.
* Bersey Firması, Tataristan'a 8 milyon dolarlık sınai kazan satışı ile ilgili sözleşme imzaladı.
* Tekfen İnşaat-Summa İnşaat-Teknokon Mühendislik firmaları Tataristan'da 7 milyar euro tutarındaki petro-kimya tesisi ve petrol rafinerisi inşası projesinde yer almak için görüşmeler yaptı.
* Çalkan Grup, Rusya'daki beşinci et fabrikası için altyapı çalışmalarına başladı.
* TÜYAP firması, Kazansyaka Yarmarka firmasıyla işbirliği ve Kazan Helikopter Fabrikası'nın İDEF Fuarı'na katılımı için görüşmeler yaptı.


TL-Ruble ticareti deri satışını % 50 artırır
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Ramazan Hazar, Türkiye'nin, Rusya ile ticaretin ruble ve Türk Lirası üzerinden yapılması önerisinin gerçekleşmesi halinde satışlarının yüzde 50 oranında artacağını kaydetti. Hazar, dün yaptığı açıklamada, TDKD öncülüğünde çalışma başlatan sektör temsilcilerinin, hedef pazarlara güçbirliği yaparak gireceğini, dernek üyeleri tarafından oluşturulacak markalar birliğinin, başta Rusya olmak üzere dünya modasının başkentlerinde showroomlar açarak Türk derisini tanıtacağını anlattı. Türkiye Rusya arasındaki her türlü askeri, ticari ilişkinin deri sektörünü yakından etkilediğine dikkati çeken Hazar, "Şu an Ruble ile TL'nin karşılıklı iki ülke arsasında geçmesi projesi var. Şu an her iki taraf da konuya sıcak bakıyor. Bu gerçekleşirse bizim satışlarımızda yüzde 50 artış olur. Bu sene küresel krizle birlikte Rusya'da dolar kalmadı. Deri sektörü ödemelerini alamadı. Ya da dolar sıkıntısı nedeniyle siparişleri ertelendi. Ama ruble ve TL ile sipariş verilse hiçbir sıkıntı kalmayacak." 
 

Referans
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 00:01:06
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 00:16:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?