19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Rus şirketlerine ambargo

ABD'nin Rusya'nın devlet silah şirketi ve savaş gereçleri üreticisi firmalarına yönelik ambargosunun iki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği ve Rusya'daki ABD firmalarının ticari anlaşmalarını sekteye uğratabileceği bildirildi.

Rus basını, ABD'nin iki Rus silah ihracatçısına uyguladığı ambargonun Kremlin ile Beyaz Saray arasındaki ilişkilerde yeni bir soğuk dönemi başlattığını, bu durumun Amerikan şirketleriyle yapılması olası anlaşmaları suya düşürebileceğini yazdı.

İzvestiya gazetesinin manşetten verdiği haberde, Rus devlet silah şirketi Rosoboronexport'a karşı yaptırım uygulamanın pratikte Rusya'ya karşı ekonomik savaş ilanı anlamına geldiği görüşü dile getirildi.

Kremlin-Beyaz Saray ilişkilerinde "bu yeni soğukluğun" iki ülke arasındaki tüm ticari ilişkileri etkileyebileceğini belirten gazete, bu durumun özellikle Rus havayolları şirketi Aeroflot'un Boeing veya Airbus firmalarından 3 milyar dolarlık uçak alımı tercihine olumsuz etki yapabileceğini kaydetti.

Kommersant gazetesi de ilk sayfasında verdiği haberde, "Rusya ile ABD arasındaki stratejik ortaklık sona erdi" ifadesini kullandı. Gazete, Rus silah şirketlerine yönelik ambargonun, Venezuela ile 3 milyar dolarlık silah satışı anlaşmasının imzalanması yüzünden konulduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen Cuma günü, Rusya, Kuzey Kore, Hindistan ve Küba'dan 7 firmaya İran'a yasaklanan malzeme sattıkları gerekçesiyle ambargo konulduğunu açıklamıştı.



aa
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2006 Pazartesi 19:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?