31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Rüşvetçi'ye ihale yasağı

Aylardır üzerinde çalışılan ve kamu ihalelerini yeniden düzenleyecek kanun nihayet yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu birçok yeniliği beraberinde getiriyor.

Resmî Gazete'de yayımlanan çalışmaya göre ülkesine ya da yabancı ülkede kamu görevlilerine rüşvet vermekten hüküm giyenler ihalelere katılamayacak. İhale komisyonu aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde kurumca belirlenen kriterleri esas alacak. Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyat esasına göre değil fiyatla birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecek. İhaleyi kazananın ve en iyi ikinci teklifi verenin yasaklı olması halinde ihale iptal edilecek. Kamu ihalelerine hız kazandırması amaçlanan yeni kanunda, iptalleri kolaylaştıran ve süreci yavaşlatan maddeler kapsam dışı bırakıldı. Kamu İhale Kanunu'na göre uluslararası mükellefiyetlerden doğan veya ulusal amaçlı, savunma, güvenlik, insani yardım gibi durumlarda ortaya çıkabilecek acil ihtiyaçların temini amacıyla, mal ve hizmet alımları yapılabilecek. Sağlık hizmeti veren tüm idareler, birbirlerinden teşhis ve tedaviye yönelik mal ve hizmet alabilecekler. İhalelerin ilan sürelerini de belirleyen kanuni değişikliğin ardından belli istekliler arasında ihale usulü ve açık ihale usulüyle yapılacak ön ihaleler Resmî Gazete yerine Kamu İhale Bülteni'nde ilan edilecek. İlanların elektronik araçlarla yapılması halinde, süre 7 gün kısaltılabilecek. Normalde 40 gün olarak belirlenen ilan süresi 33 güne düşebilecek. İdareler, yaklaşık maliyeti genel bütçeli idarelerde 300 bin YTL, diğer idarelerde ise 500 bin YTL değerde veya bu değerleri aşan ihaleler için Kamu İhale Bülteni'nde ön ilan yapabilecek. Ön ilan yapılması halinde 40 günlük ilan ve davet süresi 24 güne kadar indirilebilecek. Ankara, Zaman

Yeni kanundan satırbaşları

YSK doğrudan alım yapabilecek: Kamunun mal ve hizmet alımlarına hız kazandırması hedeflenen kanun Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bazı muafiyetler getiriyor. Bazı mal ve hizmet alımlarıyla, mahalli seçimlerle ilgili oy pusulası basım hizmetleri doğrudan satın alınabilecek.

Eksik belgesi olan ihale dışında kalacak: Tekliflerin değerlendirilmesinde; öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacak.

Kurul başkan ve üyeleri ders verebilecek: Kamu ihalelerinin yanı sıra kurumun işleyişini de düzenleyen maddelerin yer aldığı kanunda kurul başkan ve üyelerine asli görevlerini aksatmamak kaydıyla ders verebilme imkânı getiriliyor.

İhaleye itiraz edenin cebi yanacak: Yapılan ihalelere ilişkin şikâyet başvurusunda bulunanlardan alınan başvuru bedeli de kanuni düzenleme ile yeniden belirlenecek. İhalelerin niteliği ve parasal büyüklükleri göz önünde tutulacak olan başvuru bedelleri 4 bin YTL'yi bulabiliyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 12:58:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?