22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Rusya, Türkler'den teknoloji bekliyor

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun Moskova'da gerçekleştirdiği iş forumu Türk-Rus ticari ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasını sağladı.


Forumun açılış konuşmasını yapan Rusya eski başbakanı ve Rusya Odalar Birliği Başkanı Yevgeni Primakov, "Türk firmaları müteahhitlik hizmetlerinde rüştünü ispatladı. Şimdi aynı başarıyı makine, teknoloji, özellikle de nano tekonoloji alanında tekrarlamanızı bekliyoruz." dedi. Ortaklaşa düzenenen forumda Primakov, 2004 yılında 8,6 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin aradan geçen iki yılda 21 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

2008'de ulaşılması hedeflenen 25 milyarlık ticaret hacminin bu yıl sonuna kadar gerçekleşeceğini anlatan odalar birliği başkanı, bu süreçte Türk inşaat firmalarının önemli roller üstlendiğinin altını çizdi. Türk müteahhitlik şirketlerinin Rusya'da bugüne kadar 800 projeye imza attığını hatırlatan Primakov, halihazırda devam eden 130 projenin de süratle tamamlandığını ifade etti. Türk şirketlerinin bu alanda rüştlerini ispat ettiğini söyleyen Rusya Odalar Birliği Başkanı, "Türk firmalarının yeni dönemde makine, teknoloji ve özellikle nano teknoloji alanlarında yatırım yapmasını istiyoruz. Rusya, bilimsel başarılara imza atan, ancak bunları seri üretime dönüştürmekte sıkıntıları olan bir ülke. KOBİ ölçeğindeki şirketler bu buluşların hayata geçirilmesinde önemli roller üstlenebilir. Bu konuda Türk şirketleri destek verebilir, ortaklıklar kurulabilir." diye konuştu.

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Başkanı Rızanur Meral de bu konuda her türlü desteği vereceklerini söylerken, her iki ülkede yatırım yapacak Türk ve Rus işadamlarına karşılıklı 'pozitif ayrımcılık' uygulanmasını istedi. TUSKON olarak Moskova'daki faaliyetlerini daha fazla kurumsallaştırma kararı aldıklarını söyleyen Meral, iki ülke arasında özellikle eğitim, kültür ve ekonomik işbirliklerinin artmasında yarar gördüğünü söyledi. Rızanur Meral, Türkiye ile Rusya'nın karşılıklı olarak birbirlerine ihtiyacı olduğunu belirterek, "Ülkelerimizin özellikle ekonomi ve ticaret alanında beraber hareket etmesi iki tarafın da çıkarınayken, bazı arabozucuların menfi hareketlerinden ötürü bu özlenen ve gereken birlikte hareket etme olgusu yeterince gerçekleşmiş değil." diye konuştu. Hiç vakit kaybedilmeden yapılması gerekenlerin başında karşılıklı yatırımların artırılması olduğunu söyleyen Meral, Rus sermayesinin başta enerji olmak üzere, finans, turizm, emlak, petrokimya gibi cazip sektörlerde yer almasını arzu ettiklerini dile getirdi. Rus işadamlarını 4-5 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek İkinci Avrasya Zirvesi'ne davet eden Meral, yeni işbirliklerinin ilişkilerin güçlenmesine de katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Toplantıda konuşan Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent de Türkiye'nin yatırımları hakkında bilgi verdi. Buna göre, 2007 yılında iş merkezi, gıda, içecek, cam ve beyaz eşya gibi alanlarda 5,6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Şu ana kadar Türk müteahhitleri 20 milyar dolarlık iş aldı.

Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin de önümüzdeki günlerde DEİK'in Moskova temsilciliğinin açılacağını duyurdu. TUSKON'un yurtdışında gerçekleştirdiği ikinci iş forumuna iş dünyasının ilgisi büyüktü. Foruma aralarında Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Boydak Holding Başkan Vekili Şükrü Boydak ve Rusya'da en fazla iş alan Rönenans İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'ın da bulunduğu 50'den fazla işadamı katıldı.

Turist sayısı azalıyor, acenteler dikkatli olmalı

Rus-Türk İş Konseyi Başkanı Ahmet Muhammed Palankoyev, dış ticarette petrol ve doğalgaz nedeniyle Türkiye aleyhine oluşan açığın; turizm, bavul ticareti ve Rusya'daki Türk işçileri gönderdiği dövizlerle dengelendiğini söyledi. Rus yatırımcıların demir-çelik ve metaller konusunda yatırım yapmaya istekli olduklarını belirten Palankoyev, "Turizmde ortak yatırımlar üzerinde durulmalı. Türk müteahhitlerini Rusya'nın diğer bölgelerine de çekmeye çalışmalıyız, doğalgaz, demiryolları, karayolu gibi konulara ilgilerini artırmalıyız." diye konuştu. Türkiye'ye geçen yıl 1,8 milyon Rus turistin geldiğini ve yaklaşık 2 milyar dolarlık harcama yaptıklarını aktaran Palankoyev, "Rus turistler bazı konularda rahatsız. Acentelerin, bu pazarı kaybetmemeleri için dikkatli davranması gerekiyor, aksi takdirde Ruslar, Çin ve Mısır'ı tercih edebilir." uyarısında bulundu.

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 05:00:15
Güncelleme :28 Eylül 2007 Cuma 05:05:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?