28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Rusya ilk kez by-pass edildi

Rusya'da gelecek hafta sonunda yapılacak olan G-8 liderleri zirvesinin ana temasını enerji oluşturacak. BTC boru hattının resmi açılışından iki gün sonra gerçekleşecek olan zirveyi değerlendiren The Observer, BTC'yi "Rusya'yı by-pass eden ilk Hazar boru hattı" olarak nitelendirdi.

Gazete, BTC'nın Türkmenistan ve Kazakistan'a genişletme planlarının sonuçsuz kaldığını iddia ederken Washington'daki Brookings Institution'un Rus uzmanı Clifford Gaddy'nin bu planlar için yaptığı "Gerçekçi de değil çünkü özel şirketler buna yatırım yapmıyor" değerlendirmesini aktardı.

Rusya'nın Petersburg kentinde gelecek hafta sonunda düzenlenecek olan G-8 Zirvesi'nde Türkiye'nin enerji terminali olarak oynayacak rolünün gündeme gelmesi bekleniyor. Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattının resmi açılışından iki gün sonra gerçekleşecek olan zirveyi değerlendiren The Observer gazetesi de, BTC'yi "Rusya'yı by-pass eden ilk Hazar boru hattı" olarak nitelendirdi.

İngiltere'de pazar günleri yayınlanan The Observer gazetesi, hafta sonunda sanayileşmiş 7 ülke artı Rusya'nın katılımıyla Petersburg'da yapılacak G-8 Zirvesi'ni değerlendirirken yanlışlıkla "Mavi Akım" adı verdiği BTC projesi üzerinde de durdu. Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin'in ev sahipliğindeki zirvenin ana teması olarak enerji ve Avrasya'daki büyük petrol ve gaz alanlarının belirlendiğine dikkat çeken gazete, zirvenin kolay geçmeyeceği yorumunu da yaptı.

Batı liderlerinin Rusya ile olan görüş ayrılıklarının enerjiyle sınırlı olmadığını, İran ve Putin'in insan hakları sicili gibi konularda da farklı yaklaşımların bulunduğunu öne süren The Observer, yüksek enerji fiyatlarının Rusya'nın dünyanın en güçlü ekonomiler kulübü üyeliği iddiasını güçlendirdiğini, ancak Rusya'nın enerji alanındaki büyüyen rolünün Batı'da tepki gördüğünü, Kremlin'in "kilit" enerji sağlayıcı olarak pozisyonunu komşulara baskı yapmak için kullanmakla suçlandığını kaydetti.

Avrupa'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığına dikkat çeken The Observer, Avrupa Birliği'nin halen gaz ihtiyacının yüzde 25'inin Rusya'dan karşılandığını, bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 60'a çıkmasının beklendiğini yazdı. Avrupa'nın bu konudaki kırılganlığının Rusya'nın fiyat anlaşmazlıkları nedeniyle geçen ocak ayında geçici olarak Ukrayna'ya gaz sevkıyatını durdurması üzerine gözler önüne serildiğini kaydeden gazete, Rusya'nın gaz sevkıyatı üzerinde mutlak etkinliğini kırmak için ABD ve AB'nin Kafkasya ve Orta Asya'daki Batı yanlısı yönetimlere güçlü bir destek verirken BTC projesi için öncülük yaptıklarını yazdı.

ÖZEL ŞİRKETLER YATIRIM YAPMIYOR

İngiliz gazetesi, "Mavi Akım" olarak adlandırdığı BTC projesini "Rusya'yı by-pass eden ilk Hazar boru hattı" olarak nitelendirdi. Boru hattının, gecikmeler, sınır tartışmaları ve çevre zararları iddialarından etkilendiğini belirten gazete, "Projenin Türkmenistan ve Kazakistan'a genişletme planları sonuçsuz kaldı" iddiasını öne sürerken Washington'daki tanınmış düşünce kuruluşu Brookings Institution'ın Rusya uzmanı Clifford Gaddy'nin "Gerçekçi de değil çünkü özel şirketler buna yatırım yapmıyor" değerlendirmesine de yer verdi.

Gazprom'un Karadeniz altında geçen boru hattına sevkıyat yaptığına da dikkat çeken gazete, Gazprom'un Avrupa'daki boru hattı sisteminin bazı kısımlarına ortak olduğunu, yakında İngiltere'nin en büyük gaz dağıtım şirketi olan Centrica için teklif vermesi beklentilerini de dile getirdi.

The Observer, Rusya'nın Ukranya'ya gaz sevkıyatını geçici olarak durdurmasının, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'den sert bir açıklamasına neden olduğunu anımsattıktan sonra önümüzdeki dönemde Hazar devletlerinin Rusya'yı karşılarını almaya ne ölçüde hazır olup olmadıklarının bu aşamada bilinmediğini de yazdı.
Sabah
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 16:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?