22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Rüzgar için kuyruk oluştu

Rüzgar enerjisi lisansı almak için firmalar EPDK'nın önünde kuyruk oluşturdu...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1,5 yıl aradan sonra rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi için lisans başvurularını bugün alıyor. Lisans başvurularının sadece bugün 09.00-18.00 saatleri arasında alınacağının açıklanması nedeniyle, sabah 08.30'dan itibaren EPDK'nın önünde kuyruk oluşturan şirketler, 09.30'da kurumun ihale salonuna alındılar.

Yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği lisans başvuruları için, başvuru sırasına göre şirketlerin evrakları alınmaya ve şirketlerin projeleri açıklanmaya başlandı. Şirketler santral projeleri ve haritalarıyla geldikleri için ihale kuruluna kalın dosyalar, hatta bavullar içinde evraklar teslim ettiler.

Lisans başvurularından ''lisans başvurusunda sunulması gereken bilgi ve belgeler listesi'' kapsamındaki evrakları eksik olanların başvuruları kabul edilmeyecek. Şirketler başvuru yaparken tesise ilişkin bilgi ve belgeleri ile tesisin kurulu gücüne göre beher megavat için 10 bin YTL'lik teminat mektubunu eksiksiz teslim edecekler. EPDK, öngörülen sürede yeterli gerçekleşmeleri göstermeyen şirketlerin lisanslarını iptal etmek suretiyle, rüzgar alanında ciddi yatırım yapacak şirketlerin önünü açmayı amaçlıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yapılacak rüzgar santrallerinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) iletim hatlarına uygun olması gerekiyor. Bu nedenle EPDK başvurularla ilgili TEİAŞ'ye uygun görüş soracak. Aynı bölgede birden fazla başvuru bulunması halinde EPDK'nin belirleyeceği kriterlere göre firmalar seçilecek.

LİSANSLARDAKİ MEVCUT DURUM

EPDK'ya bugüne kadar toplam 6 bin 500 mw'lik rüzgar enerjisi üretim tesisi başvurusu yapıldı. Bunlardan 2 bin 500 mw'sine lisans verildi, 4 bin mw'nin de inceleme halinde olduğu belirtiliyor. Bugün yapılan rüzgar lisansa başvurularının Türkiye'nin elektrik enerjisindeki toplam kurulu gücüne yaklaşacağı ifade ediliyor.

POTANSİYELİ YÜKSEK İLLER

Karasal (on-shore) rüzgar açısından zengin sayılabilecek bir konumda olan Türkiye'de özellikle Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Hatay illeri rüzgar potansiyeli açısından başı çekiyor.

Rüzgar enerjisine dayalı üretim yapmak isteyen şirketlerin, teknik açıdan şu hususlara dikkat etmesi gerekiyor:

-Seçilen bölgedeki rüzgar verilerinin uluslararası normlarda toplanmış olması,

-Yatırımlara karar verilen bölgede şebekeye bağlantının mümkün olduğunun veya şebeke genişlemesinin veya yenilemesinin TEİAŞ veya bölgedeki dağıtım şirketlerinden teyit etmesi,

-Seçilen bölgenin SİT alanı, izin, onay ve ruhsat gibi işlemler açısından problemsiz olduğunun tespit edilmesi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 13:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?