19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

S&t Motosiklet Haziranda Çıkıyor

Türk Motosiklet Pazarının Liderlerinden Kanuni, Güney Koreli S&t'nin İlk Yerli Üretim Motosikletini Haziranda Tuzla'daki Fabrikada Banttan Çıkaracak.


Türk motosiklet pazarının liderlerinden Kanuni, Güney Koreli S&T’nin ilk yerli üretim motosikletini haziranda Tuzla’daki fabrikada banttan çıkaracak.
S&T Group ile distribütörlük anlaşmasının ardından ’üretim anlaşması’ imzaladıklarını söyleyen Kuralkan Motosiklet Grubu Genel Müdürü Sait Kuralkan, "S&T, Türkiye’yi Avrupa için üretim ve ihracat üssü yapacak" dedi.

GÜNEY Kore’nin küresel motosiklet üreticilerinden S&T ile geçen yıl aralık ayında distribütörlük anlaşması imzalayan Kanuni motosikletlerinin sahibi Kuralkan Grubu, S&T ile Türkiye’de üretim için de anlaştı. S&T Kanuni markasıyla ilk yerli üretim Kanuni’nin Tuzla fabrikasında Haziran ayında başlayacak. Kuralkan Motosiklet Grubu Genel Müdürü Sait Kuralkan, "S&T Group Direktörü Steve Kang Nisan ayında Türkiye’ye geldi ve Türkiye’de üretim konusunda da anlaştık. Üretime montajla başlayacağız ve zamanla, motosikletlerin motor kısmı hariç diğer parçalarının Türkiye’de üretimi de mümkün olacak. Haziran ayında ilk yerli S&T Kanuni motosikletler üretim bantlarından inecek" dedi.


Avrupa üssü olacak

S&T ile yaptıkları anlaşmalar gereği 2008’de 1.000 adetlik bir S&T Kanuni satışı planladıklarını belirten Sait Kuralkan, bunun 500 adetinin Türkiye’de üretileceğini söyledi. Kuralkan, şöyle konuştu: "S&T Güney Koreli çok güçlü bir üretici. Küresel markası Hyosung ile de Avrupa’ya yüklü ihracat yapıyor. Türkiye’yi Avrupa için lojistik ve üretim merkezi olarak planlıyorlar."

İç pazar için S&T Kanuni

Sait Kuralkan, S&T ile yaptıkları üretim anlaşmasının ilk ayağında iç pazar için ’S&T Kanuni’ markalı motosikletler üreteceklerini söyledi ve şöyle devam etti: "İlk etapta 250 cc’leri, sonra 650 CC’leri üretmeye başlayacağız. S&T Group ile distribütörlük anlaşma yaparken de stratejik işbirliği yapmak istediğimizi söylemiştik. Bu kapsamda Türkiye’de üretim ve Avrupa’ya ihracat gündemimize oturdu. Avrupa’ya ihracat konusu hukuki bir engel nedeniyle şimdilik beklemek zorunda. Bu nedenle sadece ilk üretim konumuz olan iç pazar için S&T Kanuni üretimine başlıyoruz. Güney Kore’de ürttirdiğimiz ilk S&T Kanuni motosikletler şu anda bayilerimiz kanalıyla satılıyor. Şimdi kendi üretimimizle yola devam edeceğiz."

Hyosung neden mahkemelik

S&T ile ilişkiye girdiklerinden beri S&T’nin küresel markası Hyosung konusunda sorun yaşadıklarını anlatan Sait Kuralkan, bu sorunun kamuoyuna yansımayan kısmını da şöyle açıkladı: "Bir Türk tüccarı, bir küresel üreticiyle distribütörlük almak için önce iyi niyet muktubu imzalamış. Bununla o küresel üreticinin küresel markasını Türkiye’de satmaya başlamış. Sonra da Türk tüccarına yakışmayacak bir şey yapmış ve ’velinimeti olan’ o küresel üreticinin, markasını Türkiye’de kendi adına tescil ettirmiş. Bize göre bu etik bir davranış değil. Yabancılar Türkiye’ye işte bu gibi olaylar yüzünden güvenmiyorlar, bundan ülke ekonomisi de zarar görüyor. Şimdi Güney Koreli S&T küresel markası Hyosung’un Türkiye’deki marka haklarını alabilmek için Global Motor ile mahkemelik. Biz de Türkiye’de Hyosung üretebilmek için bu mahkemenin sonucunu bekliyoruz."

S&T, Avrupa’ya 2007’de 24 bin 388 Hyosung sattı

KANUNİ ile distribütörlük ve Türkiye’de üretim anlaşması imzalayan Güney Koreli S&T Group, Avrupa ülkelerine 2006 yılında 17 bin 941 adet, 2007 yılında da 24 bin 388 adet Hyosung markalı motosiklet ihraç etti. Avrupa’da en çok Hyosung, İspanya, Almanya ve İngiltere’ye satılırken, Türkiye’ye Hyosung ihracatı yapılamıyor. Çünkü Global Motor Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş., S&T’nin küresel motosiklet markası Hyosung’u Türk Patent Enstitüsü’ne 25.07.2005’te başvurarak 12.06.2006’da tescil ettirmiş. Bu tescil, neredeyse tüm taşıt araçlarını kapsıyor ve Hyosung markasının küresel sahibi Güney Koreli S&T, markayı Türkiye’de satamıyor. Kuralkan Motosiklet Grubu Genel Müdürü Sait Kuralkan, S&T ile Global Motor arasındaki davanın S&T lehine sonuçlanması halinde geçen yıl Güney Kore’den Avrupa ülkelerine yapılan 24 bin 388 adetlik Hyosung motosiklet ihracatının, Türkiye’den yapılmasının yolunun açılabileceğini, Kanuni’nin Tuzla’daki fabrikasında Hyosung üretimine de başlanacağını söylüyor

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 17:00:52
Güncelleme :15 Mayıs 2008 Perşembe 17:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?