30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Sabancı baba yadigarını satıyor

İş hayatına sırtında pamuk balyaları taşıyarak başlayan Sabancı Holding’in temelini atan Hacı Ömer Sabancı’nın Kayseri’den yaya olarak Adana’ya geçmesinin ardından kurduğu ilk şirketlerden Bossa satışa çıkarıldı.

Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Güler Sabancı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda yoluna devam eden Sabancı Holding, tekstil sektörünü odaklanacağı alanların dışında tuttu.

SABANCI Holding’in ilk göz ağrılarından biri sayılabilecek, 1.1 milyon metrekare alana yayılmış toplam dört üretim tesisi ve 2 bin 800 personeliyle Türkiye’nin en büyük entegre tekstil kuruluşlarından biri olan Bossa satışa çıkarıldı. İş hayatına sırtında pamuk balyaları taşıyarak başlayan Sabancı Holding’in kurucusu Hacı Ömer Sabancı’nın Kayseri’den yaya olarak Adana’ya geçmesinin ardından kurduğu ve Sabancı Holding’in Güler Sabancı’dan önceki yönetim kurulu başkanı Sakıp Sabancı’nın başına geçtiği ilk şirketlerden birisi olan Bossa’nın, Sabancı Ailesi için özel bir anlam taşıdığı biliniyor. Ancak, Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü odaklanacakları sektörleri -finans, perakende, otomotiv, çimento, enerji- açıklarken tekstil sektörünü dile getirmemişti ve grubun Bossa’yı satışa çıkaracağı söylentileri hemen yayılmıştı.

Yabancılar ilgilendi

Özellikle denim üretimiyle dünyada ciddi bir üne sahip olan Bossa’ya yabancıların büyük ilgi göstereceği, küçük Türk ortaklarla konsorsiyum olanaklarını değerlendirmesi bekleniyor. 2007 yılı sonunda Bossa’nın, İtalyan bir şirketle flört ettiği de bir ara gündeme geldi. Bunun dışında Bossa’ya Hintli ve Alman birkaç şirketin de ilgi gösterdiği belirtildi.

ABN-AMRO görevlendirildi

Sabancı Holding portföyünde yer alan yüzde 50.12 oranındaki Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri hisse senetlerinin satış imkanlarını araştırmak ve muhtemel alıcılarla görüşmeler yapmak üzere ABN-AMRO Corporate Finance limited şirketini görevlendirdi. Sabancı Holding’in İMKB’ye gönderdiği açıklamaya göre satışa çıkarılan söz konusu hisseler 54.1 milyon YTL nominal değere sahip. Öte yandan, Deutsche Bank’ın Londra şubesi, 30 Temmuz 2008’de Bossa’dan 1.08 TL fiyat ile 33 bin adet hissenin satın alındığını açıklamıştı. İşlem sonrası Deutsche Bank’ın sahip olunan hisse senetlerinin şirket sermayesi içindeki payı yüzde 5.76 oranına çıktı.

124.7 milyon dolar

Sabancı Holding’in yüzde 50.12’sini satışa çıkardığı Bossa’nın piyasa değeri, İMKB’de dün gerçekleşen işlemlere göre 144.7 milyon YTL (124.7 milyon dolar) olarak belirlendi. Önceki gün borsada 1.10 YTL’den kapanan Bossa hisseleri dün 1.34 YTL’den kapandı.

Beyaz gelincikten doğan imparatorluk

ADANA’nın sembolü beyaz gelincik ’pamuk’un Kayseri’nin küçük bir köyü olan Akçakaya’da doğan Hacı Ömer Sabancı’nın hayatına girmesiyle birlikte, bugün 16 milyar doları aşan ciroya sahip Sabancı Holding doğdu. 1906 doğumlu Hacı Ömer, 13 yaşında babasını kaybettikten birkaç yıl sonra köyünden ayrılıp, 450 kilometrelik yolu yaya olarak kat edip Adana’da talihini aramaya koyuldu. Hacı Ömer, çalışma hayatına pamuk işçisi olarak başladı, sırtında pamuk balyaları da taşıdı. Birkaç yıl içinde pamuk işinde mütevazı bir iş kurdu. 1943’te Yağsa’ya ortak olan Hacı Ömer, 1946 yılında arkadaşları ile Marsa’yı aldı. Sonraki yıllarda sırasıyla Akbank, Bossa Un ve Çırçır fabrikası, Bossa tekstil fabrikası, Oralitsa ve Aksigorta kuruldu. 1951 yılında Atlı Köşk’ü alan Hacı Ömer, ailesiyle birlikte İstanbul’a taşınmanın ilk adımlarını attı. Sabancı Holding bugün Amerikan, Alman, İngiliz ve Japon medyasının da yakından izlediği bir grup.

Sakıp-Türkan Sabancı Bossa’nın bahçesindeki düğünle evlenmişti

BOSSA, Sabancı Holding’in şirketlerinden biri olarak ailenin gözünde sadece ticari bir değere sahip değil. Sakıp Sabancı, 1955 yılında Bossa Un Fabrikası’nın genel müdürlük görevinden sonra Bossa Tekstil Fabrikası’nda genel müdür yardımcısı olarak çalışmaya başlamıştı. Sakıp Sabancı, teyzesinin kızı Türkan Civelek ile Bossa fabrikasının bahçesinde yapılan bir düğün töreniyle 1957 yılında evlenmişti.

Kárlı, pırıl pırıl şirketi satışa çıkardık

SABANCI Holding’in odaklanacağı 5 sektör arasında yer almayan tekstil, artık holdingin internet sitesinde de yer almıyor. Bossa ve Yünsa Hakan Akbaş’ın başkanlık yaptığı Sabancı Holding Strateji Grubu’na bağlandı. Hakan Akbaş, "Sabancı’nın odaklanacağı 5 sektörden biri tekstil değil. Önceki gün ABN AMRO’yu görevlendirdik. Bossa’nın değerini piyasa ve talipler belirleyecek. Tekstildeki iki şirketimiz de kárlı ve pırıl pırıl. Belirlediğimiz strateji gereği satıyoruz" dedi. Akbaş, şu anda Yünsa’nın satışına ilişkin bir planları olmadığını da belirtti.

60 kadar ülkeye doğrudan ihracatı var

BOSSA’nın direkt ihracat yaptığı 60 kadar ülke bulunuyor. Şirketin ihracat yaptığı ülkeler şöyle: İtalya, İngiltere, Danimarka, İspanya, Avusturya, Güney Kore, Fas, ABD, Kanada, Kamboçya, Tunus, İsrail, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya, Polonya, Endonezya, Fransa, Hollanda, Belçika, Tayvan, Litvanya, Hong Kong, İsviçre, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Japonya, Malta, Makedonya, Portekiz, Çin, Avustralya, Mısır, Kuzey İrlanda, İsveç, Macaristan, Filipinler, Slovakya, Malezya, Suudi Arabistan, Meksika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hindistan, Tayland, Sri Lanka, Arjantin, Singapur, Güney Afrika, Lübnan, İrlanda Cumhuriyeti, Ukrayna, Vietnam.

2007 cirosu 253 milyon dolar

Dış giyim, gömleklik ve denim-spor giyim olmak üzere üç ana üretim grubuna sahip olan Bossa, 1951 yılında kuruldu.

Yıllık 84.5 milyon metre terbiye üretim kapasitesi ile Bossa; iplik, dokuma, boyama ve terbiye prosesleriyle pazara yüksek kalitede mamul kumaş sunuyor.

2007 yılında denim ve spor giyim, dış giyim ve gömleklik kumaş üretimi toplam 59.5 milyon metreye ulaştı.

Şirket 2007’de 253 milyon ciro elde etti ve toplam 9.2 milyon dolar yatırım yaptı.

Son 5 yılda yapılan yatırımlar toplamı ise 100 milyon doları buluyor.

2007 yılında elde ettiği 21 milyon YTL kár ile Bossa, borsada işlem gören en kárlı tekstil şirketi oldu.

Bossa, 2006 yılı sonunda devlet destekli marka teşvik programı Turquality kapsamına alındı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 20:47:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?