19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sabancı'nın nükleer planı

Enerjide büyümeye hazırlanan Sabancı, ihalelere bir teknolojik, bir stratejik ortakla girme kararı aldı


Dünya Gazetesi'nin haberine göre, nükleer santral ihalesine katılmaya hazırlanan Sabancı Holding, ihaleye bir teknolojik, bir stratejik ortakla girme kararı aldı.

ABD, Avrupa ve Uzakdoğu'dan ortaklarla görüştüklerini dile getiren Sabancı Enerji Grubu Başkam Selahattin Hakman, "Önümüzdeki üç dört hafta içinde nükleerde ortak bir noktaya gelebiliriz" dedi. Hakman, nükleer enerji santrallanın 2012 yılında bitirilebileceğini ve 2017 yılında devreye alınabileceğini söyledi.

Halen Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin'de toplam 370 megavat doğalgaz Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş'ta da toplam 85 megavatlık hidroelektrik santralları bulunduğunu hatırlatan Hakman, Enerjisa'nın kurulu gücünün 455 megavat olduğunu söyledi. 2015 yılında 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Hakman, "Bunun yüzde 35'i hidrolik, yüzde 30"u gaz, yüzde 3O'u kömür, yüzde 5'i rüzgâr olacak. Şu anda yüzde 1.5-1.7 olan pazar payımızı yüzde 10'a çıkaracağız. Buna ulaştıktan sonrada durmayacağız. 2015 yılında Sabancı Grubu'nun toplam cirosu içinde yüzde 10-15 payımız olabilir. Amiral gemisi olamayız ama 2015'ten sonra bu payımızı artıracağız'' dedi.

Ser, Ere ve KEAS'ı satın almakla " bu şirketlerin büynesinde bulunan 9 hidroelektrik santrala da sahip olduklarını söyleyen Hakman, 920 megavat kurulu güce sahip olacak Bandırma doğalgaz santralının 2010 Ağustos ayında devreye almayı planladıklarım söyledi. Hakman, doğalgaz ticareti ile de yakından ilgilendiklerini dile getirdi.

Bandırma'da 24, Çanakkale'de 30, Dağpazarı 1'de 39, DağpazaRI 2'de ise 62 olmak üzere toplam 155 megavat rüzgâr santralı yatırımları için düğmeye bastıklarını gerekli izinlerin 6-8 ay içinde tamamlanması ile birlikte yatırıma başlayacaklarım söyledi.

Tufanbeyli'ye 300 megavat ilave kapasite geliyor

Afşin-Elbistan C ve D termik santrallarına ilgilerinin devam ettiğini, ortaklık veya tek basına ihaleye girme opsiyonlanı değerlendirdiklerini belirten Hakman, Tufanbeyli'de 450 megavatlık kömür santrallarının yanındaki saha ile ilgili olarak Türkiye Kömür İşletmeleri ile görüştüklerini bildirdi. Hakman, "En az 300 megavatlık bir ilave kapasite yaratmak söz konusu olabilir" dedi.

2015 yılına kadar bin 500 megavat kurulu güçte termik santrala sahip olmayı planladıklarını söyleyen Hakman, yerli kadar ithal kömürü de düşündüklerini bildirdi. Sabancı Grubu'nun nükleer santral için bir teknolojik, bir de stratejik ortak almayı düşündüklerini bildiren Hakman, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki üç dört hafta içinde nükleerde ortakta bir noktaya gelebiliriz. Bu işi bilen, tecrübeli bir stratejik ortak olacak. Bir de teknolojik partnerimiz olacak. İki alanda da görüşmeler sürüyor. Teknolojik ortak yatırıma katılmayabilir sadece teslimatçı olabilir. Ama bizim tercihimiz yatırıma da katılması. Stratejik ortak belirlendikten sonra teknolojik ortağa karar vereceğiz".

Hakman, 2012'de tamamlanabileceği söylenen nükleer santrallarm ancak 2017-2018'de devreye girebileceğini belirtti. Petrol konusuyla ilgilenmediklerini, yurtdışı yatırımlara baktıklarmı söyleyen Hakrnan, efekrrikte ithalat ve ihracat seçeneklerinin masada dolduğunu iletti.

1 Temmuz'dan önce yürürlüğe girmesi beklenen otomatik fiyatlandırma mekanizması ile oluşacak fiyatın bir santralın üretim maliyetini karşılaması durumunda tekrar sanayie elektrik satabileceklerini vurgulayan Hakman, petrol ve gaz fiyatları düştüğü taktirde maliyetlerinin de azalabileceğini söyledi. DUY'da şu anda oluşan fiyatların maliyetleri karşıladığını bildiren Hakman, şöyle konuştu:

"DUY serbest piyasaya geçişin ilk adımı. Bunun devamında şu anda aylık olarak uygulanan uzlaştırmanın saatlik olarak ayarlanması gerekiyor. Piyasaya büyük tüketiciler dahil edilmelidir. Devamında elektrik borsası kurulması ve vadeli işlemlerin yapılması gerekiyor. Bugün Avrupa'da 2012 ocak ayı için elektrik alabiliyorsunuz. Serbest piyasanın tamamlanması için gerek üretim gerekse dağıtım özelleştirmelerinin yapılması gerek. Enerjide kamunun pazar payı şu anda yüzde 85 seviyelerinde. Bu ortamda serbest piyasadan söz edemezsiniz. Bu pay özel sektör de olsa Rekabet Kurulu'nun el koyması gerek".

Geçen yıl aralık ve ocak aylarında enerjide bıçak sırtı gidildiğini söyleyen Hakman, bu yaz ciddi bir arz sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

...
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 13:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?