19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sağlık hizmetlerinde 63 değişik dolandırılık yöntemi

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Kontrolörlerinin ülke çapında gerçekleştirdikleri incelemeler, estetik operasyonları ile sünnet paraları ile bebek maması bedelinin bile devlete fatura edildiğini ortaya çıkardı. Muhasebat kontrolörleri geçen yıl uygulamaya konulan ``Kamu Harcamalarında Risk Alanları Tespit Projesi`` ile elde edilen veriler ışığında başta sağlık olmak üzere çeşitli alanlar ve belirlenen saymanlıklarda denetim yaptı.

İncelemeye alınan 98 saymanlığın tedavi giderleriyle ilgili 27 milyon 760 bin 330,7 YTL tutarında fazla ödeme yaptığı anlaşıldı. İncelemeler sırasında sosyal güvenlik kuruluşları dahil devletin sağlık hizmetlerinde 63 değişik yöntemle adeta dolandırıldığı ortaya kondu.

Sağlıkta devletin haksız ve fazla ödeme yapmasına yol açan bazı yöntemler şöyle: -Kamu personeli ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına çeşitli sağlık kurumlarından alınan tedavi hizmetlerinin karşılığı ödenirken, KDV mükellefi olmayan sağlık kuruluşlarına ait fatura bedellerine KDV eklenerek, fazla para tahsil ediliyor.

-Hastanelerde trafik kazası nedeniyle tedavi olan hastaların tedavi giderleri, sigorta şirketleri veya Trafik Sigortası Garanti Fonu yerine devletten tahsil ediliyor.

-Sağlık kurumunca temini zorunlu olup, basit sarf malzemeleri listesinde yer alan ve sağlık kurumuna ödenen bedele dahil sarf malzemeleri, hastalara reçete edilmek suretiyle dışarıdan temin ettiriliyor. Bazı malzemeler de liste fiyatından yüksek faturalandırılıyor. -Yatış günü sayısı kadar fatura edilmesi gereken ücretler, yatış gününden daha fazla sayıda fatura ediliyor.

-İlaç fiyatlarındaki indirim, eczanelerden gelen faturalara yansımıyor. -Hastanın öğretim üyesine özel muayene olması nedeniyle hastadan alınması gereken özel muayene farkı ve özel hastanede yapılan tedavilerde tedavi faturasının tamamı devlete ödettiriliyor.

-Ayaktan tedavilerde doktorlar reçeteye 10 günlük tedavi dozundan fazla ilaç yazıyor, bunun bedeli ödeniyor. Bedeli hasta tarafından karşılanacak preperatlar da devlete fatura ediliyor.

-Hastalar için daha üst sınıftan yatak ücreti ödettiriliyor. -Yeşil kartlı hastalara ait doğum giderleri de devlete fatura ediliyor.

-Sevk esaslarına uyulmadan serbest diş hekiminde diş tedavisi yapılıyor, diş hekimlerine fazla ücret ödeniyor.

-Estetik bakım müdahale ücretleri, resmi kurumlara fatura ediliyor.

-Ayakta tedavilerde de bedeli ödenmeyen ilaçlar yazılarak, devlete fatura ediliyor.

.
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 11:41:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?