16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Sahte bahar' bitti iddiası!

Kamu-Sen, yaptığı yazılı bir açıklamayla, ekonomide yaşanan "sahte bahar"ın sonuna geldiğini söyledi.

Türkiye'nin cari işlemler açığının GSMH’ının yüzde 8’inden daha yüksek bir orana ulaşarak sürdürülemez bir hal alacağını bildirdi.

Bütçede faiz ödeneğinin 66 milyar YTL’ye çıkarıldığına işaret eden Kamu-Sen, toplanan vergilerin birkaç faizciye aktarılacağını kaydetti.

Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, son yıllarda uygulanan ekonomi politikalarının, yalnızca enflasyonu aşağıya çekmek üzerine kurgulandığı vurgulandı.

İşsizlik, yoksulluk, sağlık, sosyal güvenlik gibi konuların ise gözardı edildiği ifade edildi. Uygulanan düşük ücret politikaları ile vatandaşın alım gücünün düşmesi, ticaretin daralması, piyasaların durgunlaşması sonucunda da enflasyon artış hızının yavaşladığı anlatıldı.

Bu yıl yaklaşık yüzde 7, 2008’de de yüzde 4 düzeyinde öngörülen enflasyona rağmen, devletin ancak yüksek reel faiz ödeyerek finansman ihtiyacını karşılayabildiği belirtildi.

Dış ticaret açığının bu yıl 66 milyar dolara yükseleceğinin beklendiği belirtilen açıklamada, 2008 yılı merkezi yönetim bütçe büyüklükleri ve hedeflerinin "ekonomide varmış gibi gösterilen baharın sahte olduğunu" ve bunun da sonuna gelindiğini gösterdiği vurgulandı.

-“VATANDAŞIN 5.2 MİLYAR DOLAR KAYNAĞI BOŞA ÇIKACAK”

Kamu-Sen açıklamasında şöyle denildi:

“Cari açık GSMH’nın yüzde 8’inden fazlasına ulaşarak sürdürülemez bir hal alacak. Borç ödemek için ayrılan faiz dışı fazla oranı GSMH’nın yüzde 6.5’inden yüzde 5,5’ine indirilerek yaklaşık 5.2 milyar dolar kaynağın boşa
çıkacak, ancak bu para rant çevrelerine dağıtılacak. Yatırım yapılmayacağı için istihdam artmayacak. Birkaç rantiyeciye ödenen faiz 17 milyar YTL artırılarak 66 milyar YTL’ye çıkacak. Buna karşın yaklaşık 3 milyon çalışana
ise yalnızca 5 milyar YTL ek kaynak ayrılacak. Rantiyecilere ayrılan kaynağın yüzde 34.7, vatandaşa ayrılan kaynak yüzde 10 artırıldı. Vergiler yüzde 13.3 oranında artırılarak, 70 milyon vatandaştan toplanan vergiler birkaç faizciye
dünyanın en yüksek reel faizi olarak ödenecek.”

Ekonomik duruma ilişkin gerçekleri görmek için sokağa bakmanın yeterli olacağı ifade edilen açıklamada, “Düşük ücret politikasıyla insanları yoksullaştırarak toplumsal gerilimi artıran hükümet daha ne kadar ıslık çalarak yürüyecektir?” denildi.

ANKA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 12:29:21
Güncelleme :23 Kasım 2007 Cuma 20:45:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kamuran oğlu IP: 194.27.49.xxx Tarih : 23.11.2007 16:12:35

Karaman'ın koyunu sonra çıkar oyunu derler ya öyle mi oldu yoksa ama ben hala umutluyum bu hükümetten umut dünyası ne yapalım paramız yok ki konuşalım