22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Sahte baldan sonra Çin balı vuracak

Ordu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Bayhan, Türkiye'nin sahte bal üretiminin önüne geçebilmek için Çin'den bal ithal etme girişiminin baldaki sorunları katmerleştireceğini söyledi.

Son dönemde Türkiye'de bal üretimiyle ilgili tartışmalar sebebiyle Çin'den bal ithal edilmesinin gündeme geldiğini hatırlatan Mehmet Bayhan, Tarım Bakanlığı'nın öncelikle sahte bal üretiminin önüne geçmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'deki laboratuvarların donanım yetersizliğinin sahte bal üretimini kolaylaştırdığını kaydeden Bayhan, "Sahte bal üretimine engel olarak bilinen karbon 13 (C 13) analizi artık işe yaramıyor. F85 adı ile üretilip yurtdışından Türkiye pazarı için ithal edilen fruktoz şurubu ile üretilen sahte ballar tüm analizlerden geçmeyi başarıyor. Tarım Bakanlığı fruktoz şurubunun ithalatını durdurmalı ya da ithal eden firmaların bunu nereye sattıklarını açıklamaları sağlanmalıdır" dedi.

Türkiye'nin arı sağlığını korumak amacıyla kullanılan ilaç kalıntıları ve bala ticari glikoz katılması gibi nedenlerle dünya bal pazarındaki güvenirliğini yitirmemesi için etkin denetim, gıda güvenliği ve kaliteyi arttırıcı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Bayhan, Çin'in bal sektöründe 'sicili bozuk' olduğuna dikkat çekti.

Bayhan, "Ürettiği ballarda naftalin ve antibiyotik kalıntısı olduğu anlaşılınca başta AB ve ABD Çin balına ambargo koydu ve uzun yıllar Çin balı boykot yedi. 2007 yılı içinde Çin'de üretilen oyuncakların çocuk sağlığına zarar verecek ölçüde kurşun içerdiğinin anlaşılması üzerine dünya genelinde 21 milyon adet Çin oyuncağı toplatıldı. Ürettiği ürünlerde sağlık yönünden sicili bozuk olan Çin'den bal ithalatı, sorunlarını çözmede başarılı olamadığımız balımızı daha da sorunlu hale getirecektir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 13:30:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?