19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sahte heyet için müracaat yok

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ve Unakıtan'ın ricasıyla Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'la görüşen sahte Somali heyetinin, ülkelerinin dışındaki Kenyalıların parasını Kenya'ya aktarmak için Merkez Bankasında bir hesap açtırmak istediği açıklandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile görüşen sahte Somali Merkez Bankası Başkanı ve heyetine ilişkin, polise şikayetçi ve müracaatçı olmadı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz CNNTürk'te soruları yanıtlarken, sahte heyetle görüştüğünü doğruladı. Heyeti Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ricasıyla kabul ettiğini belirten Yılmaz, olayı şu sözlerle anlattı: 

"Bizzat Sayın Maliye Bakanının ricasıyla geldiler biz de kabul ettik. Bakan beyin özel kalem müdürü benim bir arkadaşımı arıyor. Bana iletildi ben de onun üzerine kabul ettim. Bu tür olaylarla geçmişte karşılaşmadım değil. Bunların dökümünü yapsam belki 10-15 dakika alır. Dolayısıyla daha kapıdan girdiklerinde ben bunun böyle bir şey olduğunu sezdim. Ama buraya geldiler. Nezaketen oturdular konuştular. Yapmak istediklerini bize söylediler. Ben de mümkün olmadığını söyledim." 

Yılmaz bir soru üzerine, sahte heyetin "Merkez Bankasında bir hesap açtırıp, bu hesap üçerinden dışarıdaki Kenya vatandaşların, Kenya ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini" söylediklerini aktardı. Yılmaz, "Ben de bunun uluslararası teamüllere aykırı olduğunu, bizim böyle bir işe aracılık yapamayacağımızı söyledim. Nazik bir şekilde buradan uğurladım. Bu bir riskti. Bu risk gerçekleşti. Onun için artık Merkez Bankasının ismi bu olayla ilişkilendirilmemeli" dedi. 

Yılmaz, "artık böyle bir şey olmaz mı" sorusu üzerine ise şunları söyledi: 

"Böyle bir şey olmayacak, ama böyle şey olacak. Çünkü ben 27 yıl için de karışlaştığım bu tür olayları anlatırsam epey zaman alır. Ama Merkez Bankası bu işten hiçbir zarar görmedi. Zaman zaman piyasada belli miktarda Kuveyt Dinarı vardır, bu gündeme gelir. Başka bir zaman Amerikan doları vardır bir yerde saklıdır, milyarlarca dolardır. Onu Türkiye'ye getirmek isterler. Başka bir zaman bir ülkenin başbakanının Reisicumhurunun bir yerlerde altını vardır 'o altını ortak pazarlayalım' diye gelirler. Tekliflerle gelirler. Ama bunların nasıl olduğu neye hizmet ettiği bizim tarafımızdan bilinir. Ayrıca zaman zaman bize, başka ülkelerin merkez bankaları adına çıkarılmış tahvil, bono gelir. Bunu tahsil etmeye kalkarlar. Sahtedir. Biz bu konularda aşılıyız." 

SAHTE HEYET İÇİN BAŞVURAN YOK 

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile görüşen sahte Somali Merkez Bankası Başkanı ve heyetine ilişkin, polise şikayetçi ve müracaatçı olmadı.
 
Unakıtan ile 15 dakika görüşen daha sonrada özel istekler için Merkez Bankası Başkanı ile temas eden sahte heyet için polis herhangi bir işlem yapmadı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, konuyla ilgili bir başvuru olmadı. Ortada bir sahtecilik olayı olduğunun Maliye Bakanlığı tarafından da doğrulandığını ifade eden emniyet yetkilileri, “Ancak biz kendi başımıza bir soruşturma yapamayız. Konuyla ilgili şikayetçi yada müracaat olması lazım. Yada basına yansıyan olayı araştırmak için bir savcının talimatı gerekiyor” dediler. 

3 kişilik sahte heyet için emniyet birimlerinin kamu kurumlarına yazı yazdığını da hatırlatan yetkililer, “Bir para transferi için yardım istemişler. Bu konuyla ilgili soruşturma yapmak ve paranın kaynağını bulmak lazım” diye konuştular. Konuyla ilgili aranan kimsenin de olmadığının altını çizen emniyet yetkilileri, sahte heyete ilişkin ellerinde bir eşgal de bulunmadığını ifade ettiler.


anka
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 17:13:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?