19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sahteciliğin faturası büyük

Marka Koruma Grubu Sözcüsü ve Procter&Gamble (P&G) Dış İlişkiler Direktörü Hayrünnisa Aligil, bu yıl devletin sahte ürünlerden dolayı uğrayacağı vergi kaybının 4 milyar doların üzerinde olacağını bildirdi.

Hayrünnisa Aligil, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranının önemli rakamlara ulaştığını, tarım dışı sektörlerdeki kayıt dışı oranının yüzde 34, tarımda ise yüzde 90 olduğunu belirterek, kayıt dışı yüzünden yıllık vergi kaybının 9-11 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Özellikle merdiven altı üretim olarak tanımlanan sahte mal üretimi sektörünün ekonomik boyutlarının tam olarak ölçülebilmesinin olanaklı görünmediğini ifade eden Aligil, sahteciliğin, tüketicilerin sağlığı başta olmak üzere, işleri, rekabeti, ticareti, araştırma ve geliştirme alanındaki yatırımları tehdit ettiğini söyledi.

Aligil, geçtiğimiz yıllarda AB sınırlarında el konulan 10 milyon sahte ürünün bugün 103 milyona ulaştığını kaydederek, sahte ürünlerdeki artışın özellikle ilaç, oyuncak, ev bakım ürünleri, yiyecek ve içecek ürünlerinde olmasının tüketicinin sağlığı ve güvenliği için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Marka Koruma Grubu Türk Patent Enstitüsü ile 17 Kasım 2006'da İstanbul'da "Marka Sahteciliği: Dünya ve Türkiye'de Durum, Tespitler ve Çözüm Önerileri" başlıklı uluslararası bir konferans düzenleyecek.

a.a
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 11:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?