22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Şalterin ustası dünyaya yayılacak

PERŞEMBE Pazarı ve Bankalar Caddesi’nin ticaret geleneğiyle yurt dışında mühendislik eğitiminin sentezi imalat sanayisinin en başarılı şirketlerini ortaya çıkarıyor. Almanya’da elektrik mühendisi olduktan sonra Bankalar Caddesi’nde ticarete başlayan Kırşehirli Ünal Kardeş’in 1963’te kurduğu Ünal Kardeş Elektrik Gereçleri Ticaret A.Ş. daha sonra sanayici oldu ve ikinci kuşağın da başarısıyla bugün şalter üretiminde Türkiye’nin en iyileri arasına girdi. 

2007’de 500 bin adet şalter üretimi planlayan grubun üretici şirketleri ayrıca, TTGV ve TÜBİTAK ile birlikte geliştirdiği otomotiv sanayi ürenleriyle dünya çapında ses getirmeye hazırlanıyor. Kardeş Elektrik Genel Müdürü Sırrı Kardeş, oto kömürleri ve son olarak da ’oto kömürü yuvası’ üretimine başladıklarını belirterek, "Hem şalterdeki iddiamızı ve gücümüzü koruyoruz hem de yeni üretimlerimizle yolumuza devam ediyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de ithalatla temin edilen oto kömürü yuvasını artık biz üretiyoruz ve ihracatına başlıyoruz" diyor.

AHİ EVRAN SOYUNDANIZ: 

1989’da vefat eden şirketin kurucusu Ünal Kardeş’in oğlu Sırrı Kardeş şöyle başlıyor ailenin girişimcilik öyküsünü anlatmaya: "Biz Kırşehirliyiz ve aile olarak Ahi Evran soyundan geliyoruz. 700 yıllık bir aile soyağacımız vardır. Dedem Sırrı Kardeş lise öğretmeniydi ve babamı okutmaya özen göstermiş. Maçka sanat okulunda elektrik bölümünü bitiren babamı Reşat Erus’un da maddi desteği ile Almanya Koblenz Üniversitesi’nde elektrik mühendisliğinde okutmuşlar. Babam Almanya’dan döndüğünde de Reşat Bey ile birlikte Karaköy Bankalar caddesi’nde ticarete başlamışlar. Yaptıkları ticaret aslında bugün bizim üretimlerini yaptığımız ürünlermiş. Kömür-grafit bloku, Pako şalterleri, ölçü aletleri, kablo pabuçları, Phoenix Klemensler ithal edip satıyorlarmış. Zamanla babam Perşembe Pazarı’nın en önemli simalarından biri olmuş. İlk imalata da Arnavutköy’de evimizin altında montajla başlamış.

BABAMIN ARKADAŞLARI OLMASA: 

Sırrı Kardeş, babası Ünal Kardeş’in 54 yaşında ani vefatı üzerine yaşadıklarını da şöyle anlatıyor: "Ben ABD’ye üniversite eğitim için gitmiştim daha 1 hafta olmuştu babam vefat etti. Geri döndüm ve doğal olarak şirketin başına geçmem gerektiğini düşündüm. Ancak babam bir bakıma ölmeden planlama yapmış. Şirketin başına annem geçti, ablam da onunla birlikte çalıştı. Babamın şirketi birlikte kurduğu geliştirdiği 5 önemli ağabeyimiz vardı ki (Turhan Gezen, Hakkı Luş, Celal Ekter, İbrahim Akdoğan, İlhan Coşar) onlar bana ’sen git okumana bak, hatta master da yap’ dediler. Babamın o arkadaşları (biri vefat etti) hálá şirketimizdeler ve onların tecrübesiyle o zor dönemleri atlattık. 1994’te döndüm ve yine şirketi umduğum gibi teslim etmediler. Babamın kurduğu küçük bir şirkette pazarlamayla başladım ve çok iyi piştim. 1997’de şirket bana teslim edildi. Bu ekibe çok şey borçluyuz. Büyük iş başardılar."

Üç şirkette 20 milyon YTL ciro, 150 kişilik istihdam

SIRRI Kardeş, şu anda üç şirketle yollarına devam ettiklerini belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "Kardeş Elektrik, üretici bünyemizdir. Şalter, oto kömürü ve kömür yuvası üretiyoruz. Oto kömürü, alternatörde, cam sileceklerinde ve daha birçok yerde kullanılıyor. Kömür yuvası tutucuları ise Türkiye’nin ithalatçı olduğu bir üründür. Biz bunu TTGV ve TÜBİTAK ile işbirliği yaparak geniş kapsamlı üretmeye başladık. Ayrıca grafit işlemede de çok ileri bir noktadayız. Şu anda üç şirketimizde yaklaşık 180 kişi çalışıyor ve toplam ciromuz da 20 milyon YTL civarında. Ciromuzun ağırlığı şalterden. Bu yıl 500 bin adet şalter üreteceğiz. Henüz 1 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Ancak otomotiv sektörüne yönelik yeni ürünlerimizle ihracatımızın hızla büyüyeceğine inanıyoruz. Zaten ürettiğimiz oto kömürünün yarısını ihraç etmeye başladık bile."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 09:11:33
Güncelleme :22 Mayıs 2007 Salı 10:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?