22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Samsun fırsatlar şehri

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Sakoğlu, deniz, hava, kara ve demiryolu gibi her türlü ulaşımda merkezi konuma sahip Samsun'un uluslararası nitelikteki havaalanı, limanları, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgesi, üniversitesi, tarıma yönelik sanayi için elverişli iki büyük ovası, hizmetler sektöründe gelişmiş altyapısı ile büyüyen, gelişen, dinamik Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden biri olduğunu söyledi. 

Samsun'da, şu an faaliyette olan Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB), arsa tahsislerine başlanan Kavak ve Bafra OSB ve kuruluş çalışmaları devam eden Gıda OSB ile sanayileşme hamlesinin devam ettiğini belirten TSO Başkanı Sakoğlu, bölgede faaliyette olan fabrikalarda demir-çelik, demir dışı metaller, madeni eşya, elektrikli-elektriksiz makineler, tıbbi ve cerrahi el aletleri, gıda, giyim, orman ürünleri, plastik, lastik ve cam sanayi sektörlerinde üretim yapıldığını kaydetti. 

Merkez OSB'ye gelen taleplerin yoğunluğu nedeniyle Kavak ilçesinde kurulan OSB'de altyapı inşaatlarının bitirildiğini, yatırımcılara bedelsiz arsa tahsislerine başlandığını ve tamamlanan 7 fabrikada üretime geçildiğini ifade eden Sakoğlu, "Samsun'da sanayi işletme sayısına göre ilk 5 sektöre baktığımızda; makine imalatçıları, çelik konstrüksiyon, döküm sektörü birinci sırada yer almaktadır. Bu sektörü ağaç ve mobilya sanayi, muhtelif imalat, konfeksiyon imalatçıları ve muhtelif gıda izlemektedir" dedi. 

Samsun ilinin ekonomik yapısını oluşturan sektörlerin başında tarım sektörünün geldiğine dikkat çeken Sakoğlu, Türkiye'nin iki önemli ovası olan Çarşamba ve Bafra ovalarının il sınırları içerisinde olduğuna değinerek, il ekonomisinde büyük etkisi olan tarımsal ürünlerin buğday, tütün, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, fındık, çeltik, sebze ve meyve olduğuna değindi. Sakoğlu, "İlimizde üretilen tarımsal ürünlerin sanayide değerlendirilebilmesi amacıyla bedelsiz arsa tahsisleri devam eden Bafra ilçemizdeki OSB tarım ihtisas OSB olarak faaliyet gösterecektir. Yine tarımsal potansiyelin değerlendirilmesi için Tekkeköy ilçemizde Gıda OSB 'nin kuruluş çalışmalarında önemli mesafe kaydedilmiştir" diye konuştu. 

Samsun'un, son dönemde enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasında kesişme noktası haline geldiğine işaret ederken, "Kızılırmak ve Yeşilırmak üzerinde kurulu bulunan 4 büyük hidroelektrik santrali hem ilimiz sanayisine hem de ülkemizin elektrik üretimine önemli katkılar sağlamaktadır" diyen Sakoğlu, şöyle devam etti: 

"Bunun yanı sıra Rusya'dan alınan doğalgaz Türkiye sınırlarına ilimizden girmektedir. Yine yapımı önümüzdeki dönemde gerçekleşecek Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile ilimiz enerji sektöründe önemli bir geçiş noktası olacaktır. Samsun'u enerji sektöründe bir adım önem çıkaran bu iki yatırımın bize diğer iller içerisinde önemli bir avantaj sağlayacağı kuşkusuzdur. Bu gerçekten hareketle Samsun TSO olarak 1999 yılında Samsun ve Türkiye gündemine sunduğumuz Samsun Rafinerisi Projesi gerçekleştiğinde ise ilimiz petro-kimya sektöründe de önemli bir yere sahip olacaktır. Coğrafi konumu, gelişmiş altyapısı, yetişmiş insan gücüyle Samsun yatırımcılar için fırsatlar şehridir.”
iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 14:44:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?