22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Samsun’a yabancı işadamı çıkarması

Samsun, 26-27 Şubat tarihlerinde "Samsun İhraç Günleri" projesi çerçevesinde 14 ülkeden 60 ithalatçı firmayı ağırlamaya hazırlanıyor. 

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) AB Bilgi Bürosu tarafından hazırlanan "Samsun İhraç Günleri" projesinin geçen yıl AB Hibe Programı'na sunulduğu ve AB'den 42 bin Euro destek aldığı, bu proje uygulandıktan sonra kentin ihracatının artma yönünde ivme kazanacağı kaydedildi. Bulgaristan'dan 10, Romanya'dan 9, Rusya'dan 9, Özbekistan'dan 8, İsveç'ten 7, Irak'tan 4, Slovenya'dan 3, Ukrayna'dan 3, Ürdün'den 2, Bosna-Hersek, Macaristan, Litvanya, Portekiz ve Yunanistan'dan birer firmanın temsilcilerinin proje kapsamında Samsun'a geleceği ve Samsunlu 300 sanayici ve işadamıyla toplam 1000 ikili görüşme yapacağı dile getirildi. 

Büyük Otel'de biraraya gelecek yurtdışı ithalatçı firma temsilcileri ile Samsunlu ithalatçı firma temsilcilerinin birbiriyle ileriye dönük kaynaşma imkanı bulacağını dile getiren Samsun TSO Başkanı Adnan Sakoğlu, düzenlediği basın toplantısında, "Samsun yönünü ihracata çevirmiştir. AB'den aldığımız hibe destekle ülkelerinin en güvenilir 60 firmasının temsilcisini Samsun'da ağırlayacağız. 26 Şubat'ta ikili görüşmeler gerçekleşecek. 27 Şubat'ta ise şehir turu ile Samsun'un tarihi ve turistik mekanlarını, Merkez OSB ziyaretiyle de sanayi profilini misafirlerimize göstereceğiz" dedi. 

Davet edilen ithalatçı firmaların daha ziyade Samsunlu sanayicilerin üretimini yaptığı ve yüksek performans gösterdiği gıda, tekstil, orman ürünleri, içecek, plastik, metaller, mineraller, malzemeler, genel perakende, makine sanayi, plastik kauçuk, yedek parça, otomotiv yedek parça, bilgisayar yazılım donanım danışmanlık, iş ve yönetim danışmanlığı ve denetimi, tarım, medikal ve cerrahi ürünler ile ilaç sanayi gibi sektörlere eğiliminin bulunduğunu dile getiren Sakoğlu, şöyle konuştu: 

"Biz 1989'dan beri Samsunlu sanayici ve işadamları olarak Almanya, Fransa, Tunus, Macaristan, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İtalya ve Letonya'yı ziyaret ederek bu ülkelerin firma temsilcileriyle ikili görüşmeler yaptık. Bu gezi ve incelemeler sayesinde 2002'de 34 milyon 589 bin dolar olan ihracat rakamımız, 2006'da 158 milyon 210 bin dolara çıktı. Bu rakamlara erişirken bir şey eksikti. O da, değişik ülkelerdeki ithalatçı firmaların Samsun'a gelmesiydi. Bunu da oda olarak gerçekleştirdik. 26-27 Şubat'ta 14 ülkeden 60 ithalatçı firmanın temsilcisini ağırlayacağız ve kuracağımız ikili ilişkilerle ihracatta patlama yapacağız. 2007'deki hedefimiz 250 milyon dolarlık ihracattır. 2010 yılındaki hedefimizi ise 1 milyar dolar olarak belirledik. Samsun bunu yapmak zorundadır ve Samsun'a yakışan budur. Samsun İhraç Günleri projesi hedefimizi vurmak için bize ivme kazandıracaktır." 

Samsun İhraç Günleri'ne 60 ithalatçı firmanın temsilcisinin yanı sıra Sivastapol TSO'dan Başkan Yardımcısı Andrıy Yertakhov, Rusya Rostov Bölgesi TSO Başkan Yardımcısı Alexey Bobiley, Rusya Khorezm Bölgesi TSO Bölgesel Birim Direktörü Adilbek Masharıpov, Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Richard Bandera, Romanya Brasov Ticaret Odası Danışmanı Laura Oltianu, Türk-Bulgar TSO Genel Sekreteri Andrey İliev, Bulgaristan Sandanski Avrupa Bilgi Merkezi Temsilcisi Plamen Todorov, Bulgaristan Sandanski İş Birliği ve Danışmanlık Birliği Müdürü Zhıvko İvanov da katılacak. Samsun TSO, bu kuruluşların büyük kısmıyla karşılıklı ticaret için ikili protokoller imzalayacak.
iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2007 Perşembe 09:25:18
Güncelleme :22 Şubat 2007 Perşembe 09:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?