16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Saniye bazlı ücretlendirilmeye geçilecek

Tüketiciler Birliği’nin, “Görüşme ücretlerinin kontör bazında tahakkuk ettirilmesi nedeniyle tüketiciden yüzde 35 daha fazla bedel tahsil edildiği, haksız yere alınan bu bedellerin toplamının da, yıllık 3 milyar dolar olduğu” açıklamasına tepki gösteren Türk Telekom, açıklamanın gerçeğe aykırı olduğunu ve açıkça şirketin ticari itibarını hedef aldığını kaydetti.

Türk Telekom’dan yapılan açıklamada, Türk Telekom’un görüşme ücretlerini kontör bazında tahakkuk ettirmesi nedeniyle tüketiciden yüzde 35 daha fazla bedel tahsil ettiği iddiası tamamen yanlış olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Türk Telekom’un 2006 yılındaki ev ve iş telefonlarından yapılan tüm aramalardan elde etmiş olduğu konuşma gelirlerinin 2.4 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu açıklamada iddia edildiği gibi Türk Telekom’un 3 milyar dolarlık haksız kazanç elde ettiği ifadesi gerçeklere aykırı ve kötü niyetlidir” denildi.

Türk Telekom’un tüm uygulamaları gibi tarife ile ilgili uygulamaları da, telekomünikasyon sektöründe düzenleme ve denetleme yapma görev ve yükümlülüğü altında bulunan Telekomünikasyon Kurumu onayı ile gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, Türk Telekom’un abonelik, tüketici işlemleri, tarife uygulamaları ve aynı şekilde kontör bazlı ücret uygulamasının da Telekomünikasyon Kurumu tarafından Avrupa Topluluğu regülasyonları dikkate alınarak düzenlendiği vurgulandı. Bu konuda Türk Telekom’un keyfi veya hukuka aykırı hareket ettiğinden söz etmek mümkün olmadığının savunulduğu açıklamada, şöyle denildi:

SANİYE BAZLI ÜCRETLENDİRMEYE GEÇİLECEK

“Türk Telekom’un yeni tarifelerinde ücretlendirme metodu kontör bazlı değil, süre bazlıdır. Aramalar, arama yönüne göre 0.8 saniyeden 60 saniyeye kadar değişen sürelerle ücretlendirilmektedir. Bu uygulama, sadece Türk Telekom’a özgü olmayıp, ülkemizde GSM operatörleri dahil, tüm telekom şirketleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Telekomünikasyon Kurumu ile, saniye bazlı ücretlendirmeye geçiş için yürütülen çalışmalar devam etmekte ve bu çalışmaların sonucunda Kurum’un onayına bağlı olarak Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi saniye bazlı ücretlendirme sistemine geçilmesi söz konusu olabilecek, ancak bu durumda yine Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi çağrı başlatma ücreti uygulaması devreye girecektir.”

Tüketiciler Birliği’nin, Telekomünikasyon Kurumu veya Türk Telekom’dan kolayca elde edebileceği böyle bir bilgiyi “araştırmaksızın” ve “somut kaynaklar göstermeden” yaptığı açıklamanın gerçekleri yansıtmadığı savunulan açıklamada, “Toplumu doğru bilgilendirmekle yükümlü bir sivil toplum kuruluşunun sorumluluğu çerçevesinde tüketicileri yanlış yönlendiren bu tip açıklamalardan kaçınması gerektiğini belirtmek isteriz” denildi.
ajanslar
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2007 Pazartesi 22:41:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?