30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Sanko'dan enerjiye rekor yatırım!

Sanko Holding, 600 milyon dolara malolacak Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroeektrik Santrali’nin makine ve türbinleri için Fransız Alstom ile anlaşma imzaladı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, bundan sonra holding kaynaklarının büyük bölümünün enerji yatırımlarına aktarılacağını söyledi.

Yedigöze Elektrik Üretim ile Alstom Hidroelektrik Üretim Tesisi ve Alstom Hydro France’dan oluşan konsorsiyum arasında Türbin Satın Alma, Montaj ve Devreye Alınması Sözleşmesi Ankara’da imzalandı.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerjide yerli kaynaklara eğilerek sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini söyledi. Güler, “Türkiye’nin enerjideki bağımsızlık savaşının uygulamalarını projelerle gerçekleştiriyoruz. Bu tamamen bir bağımsızlık savaşı. Yerli kaynaklarla gerçekleştirdiğimiz bir devrim. Bu savaş da tıpkı Kurtuluş Savaşı gibi Anadolu’da başladı” diye konuştu.

-3 BİN ENERJİ KOBİ’Sİ OLUŞTU-

Yatırımları tabana yaymaya başladıklarını kaydeden Güler, sayıları 3 bini geçen enerji KOBİ’lerinin oluştuğunu söyledi. “Yedigöze’yi de bir Anadolu aslanı gerçekleştiriyor” diyen Güler, yerli kaynaklara eğilirken Kyoto’ya uygun hareket ettiklerini, çalışmaları birbirinden ayırmadıklarını ileri sürdü.

Özel sektörden daha gayretli olmasını istediklerini, yasanın kamunun yatırım yapmasına izin vermediğini ifade eden Güler, Alstom’dan da hem su hem de rüzgar türbinlerini Türkiye’de imal etmesini istedi. Güler, “Bizi Hollanda, Belçika gibi ülkelerle karıştırmasın. Türkiye büyük bir ülke. Bizim yeterli mühendisimiz, teknisyenimiz, güçlü bankalarımız var” dedi.

Geçen yıl ve bu yılın yenilenebilir enerji dönemi olduğunu belirten Güler, gelecek seneyi de petrol için deniz sondajı yılı ilan ettiklerini belirtti. Güler, “Petrol arama ile hem denizde hem karada kurtuluş savaşı vereceğiz” dedi.

-ZAM HESABI YAPILIYOR-

Güler, çıkışta gazetecilerin olası elektrik zammına ilişkin sorusuna karşılık ise “1 Temmuz’da otomatik fiyatlandırmaya geçeceğimizi zaten söyledik. Herhangi bir oran şu anda sözkonusu değil. Çünkü çalışmalar yapılıyor. Yüzde 25 sizin yorumunuz, biz hiç rakam telaffuz etmedik” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da törende yaptığı konuşmada, barajların doğal, tarihi ve kültürel varlıklara zarar vereceğine dair kampanyalar yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu durum çevreye duyarlı olabilecek ve ekonomiye katkı sunacak bazı yatırımların da kağıt üzerinde kalmasına sebep olmuştur” dedi. Ne çevreden ne de enerjiden vazgeçmeden, boşu boşuna denizlere akan suları, esen rüzgarları enerjiye dönüştürmenin mümkün olduğunu belirten Köktaş, “Gerek şahsım gerek EPDK olarak özel sektör projelerinin hızla yatırıma dönüşmesini çok önemsiyoruz. Bu amaçla, bilhassa yatırımları finanse eden kreditör kuruluşların taleplerini karşılamaya yönelik her türlü desteği vereceğimizin de kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum. İnanıyorum ki, bugün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan ve her sektörde çok önemli yatırımlar gerçekleştiren Türk özel sektörünün aynı başarıyı Türkiye enerji sektöründe göstermemesi için hiçbir sebep yoktur.”

Suyun yanı sıra rüzgarda da önemli yatırımların başladığına işaret eden Köktaş, “2006 yılı başında Türkiye’nin toplam rüzgar santralı kurulu gücü sadece 20 MW’tı. Son iki yılda devreye alınan 11 yeni rüzgar santralı ile birlikte bu kurulu güç yaklaşık 17 kat artarak 333 MW’a çıkmıştır. Önümüzdeki bir-iki ay içerisinde Ege Bölgesi ve İstanbul’da devreye alınacak 4 yeni santralla birlikte yılsonunda bu rakam 470 MW’ı aşacaktır” dedi.

-BARAJA DEDE VE BABASININ ADINI VERDİ-

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da konuşmasında, amaçlarının enerjide ilk 10’a girmek olduğunu kaydederek, holding kaynaklarının büyük bölümünü enerjiye aktarmak istediklerini bildirdi.

1904 yılında büyük dede Sani Bey’in bir dokuma tezgahı ile temelini attığı, 1926’da dede Zekeriye Konukoğlu’nun geliştirdiği, 1943 yılında baba Sani Konukoğlu’nun devraldığı ve büyük işletmeler haline getirdiği holdingin bugün başında bulunan Abdülkadir Konukoğlu, baraja büyük dede ve babasının ismini verdi.

Konukoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Adana Aladağ İmamoğlu ve Kozan ilçeleri arasında, Seyhan Nehri üzerinde kurulacak. 64 ayda tamamlanacak projenin kurulu gücü 320 MW (megavat), yıllık üretimi yaklaşık 1000 GWh (cigavatsaat) olacak. Proje kapsamında 756 bin hektar arazi sulanacak. Sulama ile birlikte bölgede toplam 20 bin kişiye istihdam yaratması hedeflenen projenin inşaatında 1000 ila 3 bin kişi çalışırken, projenin toplam maliyeti 600 milyon dolar olacak. Baraj ve santral yapımı için Sanko, Finansbank ile Demirbank’tan kredi de sağladı.

-DÜNYANIN EN BÜYÜK TEK ÜNİTE NÜKLEER SANTRALİNİ KURDUK-

Alstom şirketi temsilcisi Herve Cocallemen de, Alstom’un küresel pazarda enerji, ulaştırma ve çevre kontrol sistemlerinde lider konumda olduğunu söyledi. 1750 MW ile dünyada en büyük tek ünitelik nükleer santrali kurduklarını ifade eden Cocallemen, “Türkiye pazarı bizim için çok önemli. Kurulu gücün yüzde 70’inde mutlaka bir Alstom teçhizatı kullanılmıştır” dedi.

anka
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 15:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?