28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Şans oyunlarına yeni düzenleme

Şans oyunlarında dağıtılan ikramiye tutarlarının yükseltilerek talebin artmasını ve bu yolla kamuya daha fazla kaynak sağlanmasını, yurtdışı orijinli illegal oyunlara yöneliminin de engellenmesini öngören yasa tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon Ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısıyla üç ayrı kurum ve kuruluş tarafından tertip edilen şans oyunları, hasılatı üzerinden alınan vergiler ile çeşitli kurum ve kuruluşlara yapılan kaynak aktarımlarındaki dağınıklık ve karmaşıklığa son verilmesi amaçlanıyor.

At yarışları ile futbol müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde vergi oranı yüzde 5, diğer şans oyunlarında yüzde 10 olarak uygulanırken, Bakanlar Kurulu bu oranları bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye ya da tekrar kanuni seviyesine getirmeye yetkili olacak.

Şans oyunları vergisi, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak kullanılamayacak, hiçbir vergiden de mahsup edilemeyecek. Bu verginin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile verilmesi gereken beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye Bakanlık yetkili olacak.

Yıllık şans oyunları kamu payı tahmini dikkate alınmak suretiyle Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine ödenek konulacak, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yıllık bütçesine ödenek ayrılırken bu pay dikkate alınacak.

Şans oyunları ve kamuya aktarılacak olan kaynaklarla ilgili düzenlemelerin tek çatı altında toplamasıyla, çeşitli kanunların içinde yer alan şans oyunları ve kamuya aktarılacak olan kaynaklarla ilgili düzenlemeler de yürürlükten kaldırılacak. Diğer kanun ve kanun hükmünde kararnameler ile bunlara dayanılarak çıkarılan mevzuatın bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanamayacak.


aa
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 13:04:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?