22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Sarı Zeybek' reklamına durdurma

Reklam Kurulu, reklamlarında tedavi mevzuatına aykırı ifadelere yer veren 8 sağlık kuruluşuna, para ve söz konusu reklamlarını durdurma cezası verdi.

Reklam Kurulu, geçen yılki son toplantısında, çoğunluğu sağlık kuruluşlarına ilişkin olmak üzere 25 reklamla ilgili karar aldı. Kurulun 12 Aralık 2006'da yaptığı toplantıda ayrıca, gıda reklamlarında kullanılan yanıltıcı ifadeler nedeniyle 4 firmaya, yayınlarında örtülü reklam yapmaları nedeniyle de 4 kuruluşa para cezası uygulandı.

TEDAVİ KURULUŞLARININ YANLIŞ REKLAMI

Kurul, reklamlarında tedavi hizmetleri mevzuatına aykırı ifadelere yer vermeleri nedeniyle, Gürses Teşhis Tedavi ve Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti'ye (Integra Tıbbi Görüntüleme Merkezi) 5,4 bin YTL, Vizyon Göz Hastalıkları Teşhis ve Tedavi Hizmetleri Ltd. Şti.'ye 5 bin YTL idari para cezası ile reklamlarını durdurma cezası verdi.

Deva Sağlık Spor Hizmetleri Tic. Ltd. Şti'ye (Özel İstanbul İbni Sina Tıp Merkezi) ise “merkezde ortopedi, nöroloji, psikiyatri, kardiyoloji, plastik ve estetik cerrahi ve patoloji branşları bulunmadığı halde” ilanda bu branşlarda hizmet verildiğinin belirttiği için 5 bin 491 YTL idari para cezası verildi. Kardiyoloji Vakfı Florence Nightingale Hastanesi A.Ş,ye reklamlarında kullandığı “dünya çapında başarı kazanmış uzman kadro” ve diğer tıbbi cihaz ve tedavi yöntemlerine ilişkin ifadeler nedeniyle, Hisar Sağlık Hizmetleri Eğitim-Araştırma ve Tıbbi Cihazlar Tic. A.Ş'ye (Hisar Intercontinental Hospital), ”göğüs cerrahisi, pediatrik cerrahi ve pediatrik KVC” uzmanlık dallarının ruhsatında yer almamasına karşın broşürlerinde bu bölümlerin sayılması nedeniyle 50'şer bin YTL idari para cezası uygulandı.
Reklamlarında tedavi hizmetleri mevzuatına aykırı ifadelere yer veren, Türkiye Diyanet Vakfı 29 Mayıs Sağlık Kurumları İşletmesi, Uğurlu Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti, (Özel Uğurlu Hastanesi) ve Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Sağlık Tesisleri İktisadi İşletmesinin (Özel Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi) reklamları durduruldu. Özel Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesine ayrıca, tanıtım kitapçığında ruhsat almadığı bölümlere yer vermesi nedeniyle 5 bin YTL idari para cezası verildi.

OLMAYAN KLİNİĞİN TAVSİYESİ REKLAMDA

Gıdasa Sabancı Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait (www.sakasu.com.tr, www.sagliklisu.com.tr) adresli internet sitelerinde ve “Sağlıklı Su Sağlıklı İnsan” başlıklı broşürde “Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Klinikleri Tavsiye Eder” ibaresine yer verilmesine karşın bu isimde bir sağlık kliniği olmadığı gerekçesiyle, firmaya 54.9 bin YTL idari para cezası verildi. Ancak, firmanın daha önce, “Deren Çay” isimli ürünün reklamlarında da aynı ibarele yer vermesi nedeniyle, para cezası 2 katı 109,8 bin YTL olarak uygulanacak.

Özkaynak Maden Suyu Ticaret Ltd. Şti.'ye de bir tüketici derneğinden aldığı ödüle ilişkin logoyu ürün ambalajında kullanması nedeniyle, “bu şekilde alınan ödüllerin tüketicilerin ortak görüş ve tercihini yansıttığını söylemenin kabul edilemeyeceği” gerekçesiyle, reklamı durdurma cezası verildi.

Danone Tikveşli Gıda ve İçecek San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen ”Danone Activia kuru kayısılı Probiyotik Yoğurt” isimli ürünün etiketlerinde yer alan ibareler de gıda mevzuatına aykırı bulundu. Aynı firma “Danone Activia Probiyotik Yoğurt” isimli ürün reklamı nedeniyle daha önce reklam cezası aldığı için tekrar eden eylem nedeniyle toplam 10.9 bin YTL idari para cezasına çarptırıldı.

Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen ”Sarı Zeybek” marka rakıya ilişkin ürün etiketlerinde yer alan ibareler de mevzuata aykırı bulunarak reklamı durdurma cezası verildi. Etik Sağlık Ürünleri San. Basım ve Yayım Tic. Ltd. Şti'ye, “ETHIC Bitkisel Özlü Kremler” isimli ürünlere ait ambalaj ve broşürlerde Kozmetik Yönetmeliği'ne aykırı ifadelere yer verilmesi nedeniyle 5 bin YTL idari para cezası uygulandı.

ÖRTÜLÜ REKLAM CEZALARI

Reklam Kurulu, Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'ye ve Eko TV Televizyon Yayıncılık A.Ş'ye ait CNN TÜRK'e, iki ayrı yayınlarında örtülü reklamı yaptıkları gerekçesiyle toplam 109 bin 826'şar YTL idari para cezası verdi. AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik San. ve Tic. A.Ş'ye ait Show TV?ye de örtülü reklam nedeniyle 54 bin 913 YTL idari para cezası verilirken, kurum daha önce de bu konuda ceza aldığı için para cezası 2 katı 109 bin 826 YTL olarak uygulanacak. Konya Televizyon Prodüksiyon ve Tic. A.Ş'ye ait KONTV de örtülü reklam nedeniyle 5 bin YTL idari para cezasına çarptırıldı.

YILDIZ ÇOĞALTAN KONAKLAMA TESİSLERİ

İstanbul'da faaliyet gösteren Pianoforte Hotel, Antalya'da faaliyet gösteren Gonca Pansiyon, Iğdır'da faaliyet gösteren Dedemin Oteli, İcem Tekstil ve Turizm Tanıtım İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti'ye ait Agrigento Otel isimli tesislere de ruhsatlarında yer alan yıldızlardan daha fazla yıldız kullanarak tanıtım yaptıkları için değişik tutarlarda para cezası verildi.

A.A.
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 18:00:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?