30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Sarkozy'den fon önerisi

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, AB ülkelerine bankalarının yabancıların eline geçmesini önlemek için devlet fonları oluşturmalarını önerdi..

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel krize karşı iki yeni öneri getirdi. AB ülkelerinin bankalarının yabancıların eline geçmesini önlemek için ülke fonu oluşturmasını öneren Sarkozy, Avrupa Birliği'nin, Avrupa Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tehlikeye sokmadan farklı bir para politikasına sahip olabileceğini savundu. Sarkozy Euro bölgesinde Avrupa Merkez Bankası ile çalışacak bir ekonomi yönetimi kurulmasını önerdi. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda konuşan Sarkozy, euro bölgesinin, açık bir şekilde belirlenmiş ekonomi yönetimi oluşturulmadan devam edemeyeceğini söyledi.

"KOORDİNASYON SAĞLANSIN"


Avrupa Merkez Bankası'nın bağımsızlığını devam ettirmesinden yana olduğunu ifade eden Sarkozy, Euro para birimini yöneten bu bankanın, AB içinde ekonomik bir yönetimle gelişmeleri tartışması gerektiğini savundu. Kredi derecelendirme kuruluşlarına da çatan Fransa Cumhurbaşkanı üç kredi derecelendirme kuruluşunun tekelinde kalarak devam etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Fransa'dan 6 bankaya 10.5 milyar Euro

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Fransa hükümetinin ülkenin önde gelen altı bankasına sermayelerini güçlendirmek için sene sonundan önce 10.5 milyar Euro (14.12 milyar Dolar) yardım yapacağını açıkladı. Bankalara verilecek 10.5 milyar Euro, Fransa'da açıklanan plana dahil olan 40 milyar Euro'luk sermayelendirme fonundan ödenecek. Devlet yardım kapsamında bankaların ihraç edeceği borçlardan alacak. Birleşme halinde olan Banque Populaire ve üç üst düzey yöneticisi istifa eden Caisse d'Epargne de yardımdan faydalanacak.

İngiliz sanayiciler kara kara düşünüyor


İngiliz sanayicilerinin 2008 yılı üretim tahminleri, ülke tarihinin en karamsar beklentisini ortaya çıkardı. Krizin etkisini derinden hisseden İngiltere iş dünyasının öngörüsü son 30 yılın en düşük düzeyinde. İngiltere Endüstri Konfederasyonu'nun son çeyrek için üretim beklentisi ekim ayı için yüzde 60 oldu. Temmuz ile karşılaştırılınca bu rakam yüzde 40'dı. Bu karamsal tablo en son 1980'de çizilmişti.

Kriz başladı IMF'nin kapısını çalanlar arttı

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel krizde sıkıntıya düşen ülkeler için can simidi olmaya devam ediyor. IMF Heyeti'nin temaslarını sürdürdüğü Ukrayna'ya 10 ila 14 milyar dolar arasında acil kredi vermesi bekleniyor. Pakistan da 10-15 milyar dolar tutarında paket konusunda IMF ve diğer kurumlarla gayrıresmi görüşmeler yürütüyor. Macaristan, Sırbistan ve Litvanya'nın da fondan destek isteyebileceği belirtiliyor. Financial Times gazetesi İzlanda'nın ay başında IMF'den toplam 6 milyar dolarlık kurtarma paketi alacağını yazdı. Türkiye'de de iş dünyası IMF ile yeni bir anlaşma yapılması gerektiği görüşünde.

Otomotiv devleri zorda

Küresel finans kriz etkisini reel sektör üzerinde de göstermeye başladı. Japonya'nın üçüncü büyük otomotiv üreticisi Nissan, ABD'deki talebin azalması nedeniyle Japonya'daki iki fabrikasında üretimi kısacağını açıkladı. Nissan sözcüsü Ikue Matsuura,Tochigi fabrikasında üretimin 28 bin adet, Fukuoka'daki fabrikada da 37 bin adet azaltılacağını açıkladı. Ford ise Almanya Köln'deki fabrikasında kısa çalışma takvimi başlatacağını duyurdu.

Sabah
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 19:49:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?