15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Şartlar eşitlensin ilk 10'dayız

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Şartlar eşitlensin, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde oluruz" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Biz bu halimizle, şartlar müsait olmadığı halde dünyanın en büyük 17. büyük ekonomisi olduk, 100 milyar dolar ihracata ulaştık. Rakiplerimizle şartlarımız eşitlensin Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olur'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından KSO Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''İSO'nun yaptığı çalışmada ilk ve ikinci 500 sanayi kuruluşları arasında yer alan Konyalı sanayicilerin ödül törenine katıldı.

Gittiği yerlerde basın mensuplarının kendisine Kuzey Irak'a yapılacak muhtemel operasyonun faturasının, ekonomik külfetinin sorulduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır. Bir damla kanın, bir karış toprağın hiçbir bedelle ödenecek durumu yoktur'' dedi. 

Bugün ülke olarak gelinen noktanın, alınması gerken çok mesafe olduğunu işaret ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Bu coğrafyada Türkiye en güçlü sanayi ve üretim kapasitesine sahip tek ülkedir. Fas'tan başlayarak Orta Asya'ya kadar bu geniş coğrafyada 1 milyar kişi yaşıyor. Bu bölgedeki toplam sanayi ürünü ihracatının yüzde 65'ini tek başına Türkiye yapıyor. Bölgesinde sanayi devi olan bir ülke var. Bu coğrafyada diğer ülkelerde olmayan bir potansiyel var. Petrol ve doğal gaz gibi zenginlik kaynağımız yok. Bu eksikliğimizi girişimci orta sınıf sayesinde kapatıyoruz. Bizler, ülkemizin siyasi ve ekonomik istikrarın garantisi ve ekonomideki dinamizmin kaynağıyız. Girişimci orta sınıfı güçlendirdikçe ülkemiz, coğrafyada siyasi ve iktisadi kalkınma merkezi olarak daha da öne çıkacaktır.''

Bugün Türkiye'nin, yüzde 90'ı sanayi ürünlerinden oluşan 100 milyar doları geçen ihracat rakamına ulaştığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu ihracatın yüzde 65'inin dünyanın en gelişmiş piyasaları olan AB ve ABD'ye yapıldığını söyledi.

Ekonomimizin dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, imkan verilmesi, önündeki engellerin kaldırılması halinde Türk girişimcisinin Şili'den Sibirya'ya kadar başarıyla iş yapabileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının en büyük beklentisinin makro istikrar ortamının devamı ile birlikte iş ortamını düzeltecek mikro ekonomik reformların tamamlanması olduğunu, ancak bu şartlar altında rakipleriyle eşit şartlarda
rekabet edebileceklerini bildirdi.

Şu anda Türkiye'nin dünyanın en yüksek asgari ücret üzerindeki vergiyi ödeyen ülkesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Biz bu halimizle, şartlar müsait olmadığı halde dünyanın en büyük 17. büyük ekonomisi olduk, 100 milyar dolar ihracata ulaştık. Rakiplerimizle şartlarımız eşitlensin Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olur'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin ilk 10 büyük ekonomisinin 51'inin şirket, 49'unun ülke olduğunu ifade ederek, ''Şirketler ülkeleri geçmiş. İlk 100 büyük şirket içinde ise Türkiye yok. Bunun için sanayicinin gelişen dünyaya göre
hareket etmesi, adımlarını ona göre atması gerekiyor'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 18:14:49
Güncelleme :28 Ekim 2007 Pazar 03:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?