16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Seçim konut piyasasını etkiler mi?

Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, tutsat (mortgage) yasası çıkmasına karşın faiz oranları değişmediği için bunun konut piyasasına majör bir etkisinin olmadığını ancak psikolojik olarak satışlarda bir miktar artış yaşandığını bildirdi. Çamlıbel, tutsat (mortgage) yasasının yürürlüğe girmesinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. 

Konut alımı için yasanın tek başına yeterli olmadığını ifade eden Çamlıbel, ''Yasaya ilaveten faiz oranlarının da düşmesini beklemek gerekir. Faiz oranları düşerse vadeler uzar ve insanların alım gücü artar'' dedi.
Çamlıbel, bu yıl bitmeden önce tebliğ ve yönetmeliklerin çıkmasını ve yasayı tamamlayan unsurların oluşmasını beklediklerini kaydetti.
Tutsat yasası çıkmasına karşın faiz oranları değişmediği için bunun konut piyasasına majör bir etkisinin olmadığını belirten Çamlıbel, ''BSMV faiz tutarı üzerinden yüzde 5 ödenmeyeceği için psikolojik indirim etkisi yarattı. Bankalar, yasanın çıkması ile bir miktar faizleri düşürdü. Psikolojik olarak satışlarda bir miktar artış yaşandı'' dedi.
Emre Çamlıbel, Soyak Mavişehir projelerinde ayda 40-50 daire satarken Nisan ayında satışların 60-70 daireye yükseldiğini, bunun da bir gösterge olduğunu, ayrıca 812 konutluk Soyak Evreka projelerinin 600 konutunun aynı dönemde iki hafta içinde satıldığını anlattı.

''SEÇİM GİBİ DURUMLARDA İNSANLAR DAHA SEÇİCİ DAVRANIYOR'' 

Seçimlerin konut satışlarına etkisini de değerlendiren Çamlıbel, seçim gibi durumlarda insanların daha seçici davrandıklarını, kendini ispatlamış, güvenilir, kurumsallaşmış, markalaşmış firmaların projelerini tercih ettiklerini söyledi. Emre Çamlıbel şunları kaydetti.
''2006-2007 yıllarında konut piyasasında bir durgunluk yaşandı, ancak bu her firma için geçerli bir durgunluk değildi. Bizim gibi tecrübeye ve finansal güce sahip firmaların projeleri rağbet görmeye devam etti. 2006'nın başında çıkardığımız İzmir Mavişehir projesinde çok başarılı satış gerçekleştirdik. Nisan'ın 13'ünde Kartal'da 812 konutluk bir proje çıkardık. Orta gelir grubuna hitap eden bu projenin iki hafta içinde yüzde 70'i, yaklaşık 600'ü satıldı. Bu ortamda bile başarılı projeler gerçekleştirebilen şirketler var. Öte yandan konutları satmayan projeler de var.''

''İNTERNETTEN ŞU ANA KADAR 332 KONUT SATTIK'' 

Soyak'ın internetten de yoğun satış gerçekleştirdiğine dikkati çeken Çamlıbel, ''İnsanlar satış ofislerine gelmeden, arsayı projeyi görmeden, satış temsilcileri ile görüşmeden, internetten daire satın alıyorlar. 2004'tan şu ana kadar internetten 332 konut satışı gerçekleştirdik. Bu kurumsallığa yönelik bir başarı'' dedi.
Soyak olarak, önümüzdeki dönemde 2008'in sonundan önce Avrupa yakasında ve İzmir'de yeni bir proje hazırlamayı planladıklarını bildiren Çamlıbel, ''İzmir'de 2 bin konut, İstanbul'da da bin-iki bin konutluk etapları satışa çıkarmayı planlıyoruz. Bu seneyi Soyak olarak yaklaşık 4-5 bin konut satışı ile kapatırız diye düşünüyorum'' dedi.

OLYMPİAKENT SPOR ALANI 

Soyak Olympiakent'te yaşanan spor alanı krizi ile ilgili olarak da Çamlıbel, Soyak Olympiakent'teki imalatlarını tamamladıklarını, ancak bürokratik engellerden dolayı bir adet spor parselinin yapımının şu anda devam ettiğini söyledi.
Emre Çamlıbel, ''İnsanlar tenis, buz pateni, kay kay gibi imkanlardan yararlansın diye onu da yaza yetiştirmeye çalışıyoruz. Orada zaten buz pateni pistinden kay kay pistine kadar birçok spor tesisi zaten mevcut, bunlar ilaveydi. Bizim de şantiyemizin mobilizasyon alanıydı. Oraya ofislerimizi kurmuştuk. Şimdi orası söküldü, imalatları tamamlayacağız'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'DE KONUT PROBLEMİ VAR'' 

Konut sektörünün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çamlıbel, Türkiye'de bir konut problemi olduğunu belirtti.
Önümüzdeki 10-15 yıl içinde yıllık 600-700 bin konuta ihtiyaç bulunduğunu ancak, ihtiyaç sahibi kişilerin ancak yüzde 20'sinin bunları alabilecek durumda olduğuna dikkat çeken Çamlıbel, ''TOKİ dar ve orta gelirliye çok sayıda konut üretiyor ama buna rağmen konut açığı çok fazla. Kamunun tek başına bu açığı kapatması kolay olmayacak, özel sektörün de destek vermesi gerek'' diye konuştu.
Türkiye'nin öncelikle sürdürülebilir bir konut stratejisine ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Çamlıbel, şunları kaydetti:
''İkinci olarak sadece bu projeler için vergi, resim ve harçlarda bir takım teşvikler sağlanabilir. Orta gelirliye yapılan konutların KDV'si yüzde 1. Arsanın KDV'sinin de yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesi orta ve dar gelirliye yönelik geliştirilen projelerin satış fiyatlarını düşürecektir. Orta ve dar gelirliye yönelik üretilen projelere bu tür destek ve teşviklerin verilmesi durumunda konut satış fiyatları yüzde 20-30 ucuzlayacaktır.'' Emre Çamlıbel, tutsat yasası ile birlikte faiz oranlarının enflasyona paralel olarak bir miktar daha düşmesini beklediklerini, faizlerin düşmesinin konut açığının kapatılmasında çok önemli bir rol oynayacağını vurguladı.
AA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 11:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?