16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Seçimden sonra elektriğe zam

Seçim sonrasında elektrik faturaları vatandaşın elini yakacak. 

Hükümetin 4.5 yıldır zam yapmamak için direndiği elektrik fiyatlarının üstüne, bir de belediyelerin ödemediği aydınlatma bedeli borcu eklendi. 

TEDAŞ'ın 1.8-1.9 milyar YTL'ye ulaşan "aydınlatma bedeli" borcunun vatandaştan tahsil edilmesine yönelik bir planlama yaptığı, ancak bunun seçim atmosferinde "zam" olarak algılanacağı endişesiyle uygulanmadığı öğrenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu bedelin belediyelerden alınmamasına yönelik bir talimat verdiği belirtildi.

Önlem alınmadığı her geçen gün artan zararın faturası, vatandaşın yanı sıra yeni hükümete de çıkacak. IMF'nin 6'ncı gözden geçirmeye ilişkin yayımladığı son niyet mektubunda, enerji KİT'leriyle ilgili olarak; KİT'lerin finansman durumunun güvence altına alınmasının önemine dikkat çekilerek yerel yönetimlerden alacaklarının tahsilinin iyileştirilmesinin amaçlandığı belirtilmişti. Enerji fiyatlarına da dikkat çekilen niyet mektubu ile sadece elektrikteki maliyet artışı değil belediyelerin yükümlülüğündeki aydınlatma bedelinin tahsil edilememesine de vurgu yapılmış oldu.

Borç nasıl birikti?

Önceki hükümet döneminde, aydınlatma bedeli kayıtdışı bir gider olmasın diye belediyelere yüklenmişti. Ancak belediyelere, bu gideri karşılayacak bir kaynak oluşturulmaması nedeniyle gün geçtikçe borçlar arttı. 2005 yılından önceki borçlar yeniden yapılandırılarak taksitler halinde belediyelerin İller Bankası alacaklarından kesilmeye başlandı. Ancak bu sefer de 2005 yılının başından bugüne ödenmeyen borçlar ortaya çıktı ve 2 yıl içinde TEDAŞ'ın alacağı 2 milyar YTL'ye yaklaştı. TEDAŞ da bunların tahsilatı için vatandaşın faturasına sabit bedel konulması üzerinde bir çalışma yaparak, Hazine ve il özel idareleri ile tartışmaya açtı. Ancak bu plan seçim dönemine girilmesi nedeniyle hükümet tarafından uygun görülmedi. 

Özelleştirme öncesi tahsilata çözüm şart

Enerji bürokratları, seçim sonrasında elektrik faturalarını hem zam hem de aydınlatma bedelinin tahsilatına yönelik ek bir payın eklenmesinin beklediğini belirterek bunun artık zorunluluk haline geldiğini vurguladılar. Enerji bürokratları, elektrik dağıtım özelleştirmeleri başlamadan önce "aydınlatma bedeli" sorununun çözülmesi gerektiğini kaydederek bunun yapılmaması durumunda aynı yükün özel sektörün üzerine kalacağına dikkat çektiler. Bu durumun özelleştirme sürecini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken bürokratlar, son 2 yılın borcunun ise daha önceki gibi yeniden yapılandırılabileceğini ifade ettiler.

Begüm Gürsoy / referans
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 10:51:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?