22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Şeftali diyarı şeftalisiz kaldı

Türkiye'nin şeftali diyarı olarak bilinen Balıkesir'in Kepsut ilçesinde, şeftali üretimi artık son buldu. 3 yıldır hiçbir verim alamadıklarını söyleyen üreticiler, bağlardaki bütün şeftali ağaçlarını söküp attı.

Kepsut'ta son yıllardaki düşük rekoltenin ardından şeftali üretimi artık sona erdi. İlçede her yıl geleneksel olarak düzenlenen şeftali festivali de son birkaç senedir şeftali olmadığı halde düzenlenirken, artık bu festival de sökülen ağaçlarla birlikte tarihe karışmış oldu. Kepsutlu şeftali üreticileri, bu kararı alırken zorlandıklarını, ancak yapacak başka birşeyleri olmadığını ifade ederken, artık hüsrana uğramak istemediklerini söylediler.

Mahalli idarecilerin de bu yöndeki çabalarının yetersiz kaldığını kaydeden üreticiler, çözümü şeftali ağaçlarını kökünden sökmekte bulduklarını bildirdi. Kepsut'ta, tüylü ve tüysüz olmak üzere 176 bine yakın şeftali ağacı bulunuyor. Üreticiler, "Her sene bir önceki yıldan daha kötü gitmeye başladı. Gözümüz gibi baktığımız şeftali ağaçlarımızda bir türlü meyve alamıyoruz. Alsak bile rekoltesi çok düşük oluyor. Bu durumda mecburen ağaçları köklemeye başladık. Artık, 'Mart ayı geldiğinde acaba don olacak mı, olmayacak mı?' diye düşünmeyeceğiz. Şeftali ağaçlarını kökleyip, yerine başka ürün ekeceğiz" diyerek üzüntülerini ifade etti.

Kepsut'ta bu yıl da şeftali üretimi yapılamamıştı. Konuyla ilgili kısa bir değerlendirme yapan Kepsut Belediye Başkanı Kemal Barak da üreticiye hak verdi. Başkan Barak, yapacak birşey olmadığını, çiftçinin bu üzüntüsünü paylaştıklarını, artık ilçede şeftali üretiminin en azından bir süre yapılmayacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 13:46:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?