27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Şener: SGY doeğişmeyecek

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, piyasaların beklediği mesajı verdi.

Gözden geçirme görüşmeleri için Türkiye'de bulunan IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile bir araya gelen Şener daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. Şener, geçen hafta Cumhurbaşkanı Sezer tarafından iade edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nu değiştirmeden Çankaya'ya tekrar göndereceklerini belirtti.

Şener, "Biz bu reformu olduğu şekliyle tamamlamak niyetindeyiz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nu, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri göndermesi, piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmanın önde gelen sebepleri arasında gösteriliyordu.

"Piyasalardaki hareket sınırlar dahilinde"

Şener, piyasalarda yaşanan dalgalanma ile ilgili olarak da, zaman zaman döviz, borsa ve faiz enstrümanlarında öngörülebilirlik sınırları içinde bazı hareketlenmeler olabileceğini kaydederek, "Türkiye'de geçen hafta olanlar da öngörülebilirlik sınırları içinde değerlendirilebilir. Kendi mekanizmaları içinde dengededir, denge sınırlar içindedir" dedi.

İlk üç ayda cari açıktaki artışın petrol fiyatlarının artışıyla bağlantılı olduğunu söyleyen Şener, petrol fiyatlarının getirdiği ek yükün yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu açıkladı ve cari açığın bir kaygı unsuru olmadığını söyledi.

Geçen yıl Türkiye'ye yoğun bir sermaye girişi yaşandığını ve cari açığın bu şekilde finanse edildiğini vurgulayan Şener, sermaye girişinin yüzde 85'inin doğrudan yatırım veya uzun vadeli olduğuna dikkati çekti. Şener bu arada, geçen yıl 9.7 milyar dolar olan doğrudan yabancı sermaye girişinin bu yıl sonu 10 milyar doları aşabileceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Yasası ne getiriyor?


Adına prim ödensin veya ödenmesin 18 yaşından küçükler, sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanacak.

Yüksek öğrenim görmüş 25 yaşından büyük kız çocukları, kendisine bakmakla yükümlü kişinin sağlık sigortasından yararlanamayacak.

Çalışanlar, köy mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar, kamu idarelerinde çalışanlar sigortalı sayılacak.

Polislerin akademide geçen başarılı eğitim süreleri, sigortalılık süresine eklenecek.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra ilk defa sigortalı olan kadın 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmak ve en az 9 bin gün prim ödemek şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanacak.

Estetik amaçlı ameliyatlar ve ortodontik diş tedavileri ile alternatif tıp uygulamaları dışındaki sağlık hizmetleri, Genel Sağlık Sigortası kapsamında kurumca karşılanacak.

Sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu kişi, öğretim üyesine tedavi ve muayene olmak için fark ödeyecek.

Çocuğu olmayan 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük sigortalı kadının iki kez tüp bebek tedavi masraflarını kurum karşılayacak.

Boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocuklara bağlanmış gelir ve aylıklar kesilecek.

Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklar hakkında, kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak.

Çırak, işletmelerde beceri eğitimi gören öğrenciler ile üniversite sırasında zorunlu staj yapan öğrenciler de kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulacak.

Harp malulleri ile Terörle Mücadele Kanunu veya asayiş ve güvenliğin sağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlananlardan bu kanuna tabi çalışanlar hakkında, aylıkları kesilmeden kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak.
.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 12:11:17
Güncelleme :15 Mayıs 2006 Pazartesi 13:25:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?