19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Serbest bölgelere yeni kanun

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, serbest bölgelerde üretimin önünü açmak için yeni bir kanun tasarısı hazırlığı içinde olduklarını belirtti. 

Tüzmen, Mersin Serbest Bölgesi'nin (MESBAŞ) 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Armada Center'da düzenlenen törene katıldı.

Bakan Tüzmen törende yaptığı konuşmada hükümet olarak, serbest bölgelerde üretimin önünü açmak üzere yeni bir kanun tasarısı hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek, "Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret, Devlet Planlama ve Gümrük Müsteşarlıkları temsilcilerinden oluşturulan komite, serbest bölgelerde üretimi teşvik etmek üzere çalışmalarını sürdürmektedir." dedi.

"Serbest bölgeler ekonominin geleneksel enstrümanları içerisinde yatırım, üretim, ihracat ve yabancı sermaye zincirinde en etkin katalizördür. Türkiye bu enstrümana, özellikle uluslararası ticaret alanında büyük ihtiyaç duymaktadır'' diyen Tüzmen, MESBAŞ'ın da önemli bir misyonu üstelendiğini söyledi.

MESBAŞ'ın günümüzde yüzde 100 doluluğa sahip, 796 bin metre karelik alanda, 41'i yabancı, 52'si yabancı ortaklı 431 firmayla yoluna devam ederek 6 bin 775 kişiye de istihdam sağladığını anlatan Tüzmen, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kurulu 20 serbest bölgenin bulunduğunu ve bu bölgelerde 505'i yabancı sermayeli 3 bin 388 firmanın 42 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

Yerinde ve doğru kullanıldığında serbest bölgelerin ülkelere çok fayda getirdiğine dikkat çeken Tüzmen şöyle devam etti: "Günümüzde serbest bölgeler, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin aynı bütünün birer parçası olabilmelerini sağlayan araçlardan biri. Geçmişte Tayvan, döviz rezervlerinin yüzde 30'unu serbest bölgelerden sağlamış, Dubai, Jebel Ali Serbest Bölgesi sayesinde dünyanın en büyük 500 firmasının 75'ini bölgeye çekmiş, Tayland serbest bölgelerde 300 binden fazla istihdam oluşturmuş. Çin ise serbest bölgeleri kullanarak GSYH'sını 20 yılda 4 katına çıkarmıştır. OECD rakamlarına göre, bugün 130 ülkede 233'ü ABD, 138'i Çin ve 72'si Avrupa'da bulunmak üzere, 3 bin 500 serbest bölge faaliyet göstermekte."

Törene, Sudan Ekonomi ve Yatırım Bakanı Osman Mohammed Ahmed Babiker'in yanı sıra Vali Vekili Mehmet Çubuktar, MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

aa
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 13:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?