16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Servetleri milli gelirin %9'u

25 Türk milyarderin serveti milli gelirimizin % 9.3'üne eşit

Dünya milyarderler listesine 36.4 milyar dolarlık servetiyle 25 kişi sokmayı başaran Türkiye, Japonya'yı solladı. Ancak Japon milyarderlerin serveti Japonya'nın milli gelirinin % 1.4'üne denk gelirken Türkiye'de oran % 9.3.

ABD'li Forbes dergisinin hazırladığı dolar milyarderleri listesine 25 kişi sokan Türkiye'de milyarderlerin serveti 36.4 milyar dolar oldu.
Milyarder sayısı itibariyle Japonya'yı geride bırakan Türkiye'de milyarderlerin yıllardır biriktirdiği servet Türkiye'nin bir yılda ürettiği milli gelirin yüzde 9.3'üne denk geliyor. 

Servetlerinin toplamı milli gelirine oranı en yüksek ülke ise yüzde 58.9 ile Hong Kong olurken Japonya'da oran yüzde 1.4. Forbes listesinde Türkiye, 25 milyarderiyle (KKTC'li Suat Günsel ile birlikte 26 milyarder) Japonya, Hong Kong, Çin, Brezilya, Fransa, S. Arabistan, İsviçre, İtalya gibi dünyanın önemli ekonomilerini geride bırakmayı başardı. Listede dikkat çeken ülkeler ise Rusya, Hindistan, Türkiye oldu. 

Ancak zenginlerin servetleriyle bulunduğu ülkelerin milli gelire oranları ise gelişmiş ülkelerde çok küçük bir pay olurken oran gelişmekte olan ülkelerde hızla yükseliyor. 

Forbes verileriyle IMF'nin 2006 gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) alınarak yapılan hesaplama, sermaye birikiminin kısa dönemde hızlı arttığı Hindistan, Rusya gibi ülkelerde yüksek olduğunu gösteriyor. 

Petrol, doğalgaz ve madencilikle hızla büyüyen Rus oligarkların serveti, Rusya'nın 975 milyar dolara ulaşan GSYİH'sinin yüzde 29'una kadar ulaştı. Oran, Hindistan'da da yüzde 22.4 düzeyinde bulunuyor. Sermayeyi şeyhlerin kontrol ettiği S. Arabistan ile Mısır gibi ülkelerde ise oran yüzde 18-19 düzeyinde...

TÜRKİYE'DE DURUM
Ancak gelişmiş ülkelerde milyarderlerin servetinin GSYİH'ye oranı çok düşük düzeylerde bulunuyor. İngiltere'deki yüzde 3.4, Japonya'da yüzde 1.4, İtalya'da yüzde 3.3 oldu. 

390 milyar dolara ulaşması beklenen Türk ekonomisinde 25 milyarderin 36.4 milyar dolarlık serveti milli gelirinin neredeyse yüzde 9.3'üne denk geliyor. Oran, 2005 yılında yüzde 7.6 düzeyinde bulunuyordu. 

Türkiye'nin hem servet hem de kişi sayısının artmasında; yabancıların Türkiye'ye olan yatırım iştahı etkili oluyor. Türk işadamlarının da şirket ve bankalarını yabancılara satması ve bazı işadamlarının varlıklarının bir kısmını çocuklarına devretmesi milyarderlerin sayı ve miktar olarak artmasını sağladı. 

Sabah
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 07:22:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?