19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sezer, liyakata baktı

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Durmuş Yılmaz olurken, atama için tek engelin türban olmadığı da ortaya çıktı. Adnan Büyükdeniz gibi eşinin başı türbanlı olan Durmuş Yılmaz’ın kararnamesinin Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanması anlamlı bulundu. Bu atama "Köşk türbana değil başka kriterlere önem verdiğini gösterdi" şeklinde yorumlandı.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, hükümetin Merkez Bankası başkanı olarak belirlediği Banka Meclisi Üyesi Durmuş Yılmaz’ın atanması ile ilgili kararnameyi onaylandı. Böylece Süreyya Serdengeçti’nin 14 Mart’ta emekliye ayrılmasından bu yana kamuoyunu meşgul eden Merkez Bankası’nın yeni başkanının kim olacağı konusu netliğe kavuştu. Merkez Bankası’na 34 gün vekil başkanlık yapan Erdem Başçı ve ataması Köşk’ten dönen Adnan Büyükdeniz gibi eşinin başı örtülü olan Yılmaz’ın yeni başkan olarak onaylanması Çankaya’nın "türbana değil başka kriterlere önem verdiği" şeklinde yorumlandı.

20’NCİ BAŞKAN:

Merkez Bankası Başkanlığı’na 35 gün süren vekalet ile Hükümet-Köşk arasındaki gerilim ve belirsizlik döneminin ardından, Banka Meclisi üyesi Durmuş Yılmaz atandı. Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından dün yapılan açıklamayla Merkez Bankası’nın yeni başkanı olduğu duyurulan Durmuş Yılmaz’ın ataması Cumhurbaşkanı Sezer için "türbanlı eş"in bir "veto kriteri" olmadığını da ortaya koydu. Beş gün süren ikinci meclis üyeliği görevinin ardından Yılmaz’ın bankanın 20’inci başkanı olarak atanması "Cumhurbaşkanlığı’nın türbanlı bir başkanı onaylamayacağı yönündeki" yorumları haksız çıkardı.

EŞİ TÜRBANLI:

Eşi türbanlı olan Durmuş Yılmaz’ın kararnamesini onaylaması, Sezer’in değerlendirme yaparken, bu göreve atanabilmek için sahip olunması gerekli mesleki yeterlilik, kıdem, birikim ve donanıma öncelik verdiğinin kanıtı olarak gösterildi. Durmuş Yılmaz’ın, 26 yıldır Merkez Bankası’nda çalışıyor olması, hem Banka Meclisi ve hem de Para Politikası Kurulu üyeliklerinde bulunması bu açıdan önemli bulunuyor. Banka içinde oldukça popüler ve saygı duyulan bir isim olan Yılmaz, para ve piyasa politikası konularında da oldukça bilgili ve tecrübeli olarak kabul ediliyor.

BAL GİBİ ATAMA:

Süreyya Serdengeçti’nin görev süresinin dolmasının ardından Hükümet ile Köşk arasında yaşanan trafik ve gerilim, son bir aylık dönemde kamuoyunda hararetli "türban" tartışmalarına yol açmıştı. Hükümetin bugüne kadar asaleten başkan olması için hiç kararname düzenlemediği Başçı’nın eşinin başı kapalı olduğu için atanamadığı yorumları yapılırken, Başbakan Erdoğan’da yaptığı çıkış ile dikkatleri çekmişti. Erdoğan, türbanla ilgili yorumları "zenci-beyaz ayrımcılığına" benzeterek bunu yapanların "tarih önünde lanetle anılacaklarını" söylemiş ve "Ehliyet, liyakat sahibi bir insanı eşinin başı örtülü diye onu layık olduğu yere getirmeyecek miyiz? Bal gibi getiririm" demişti. Daha sonra Başbakan’ın bu çıkışı Erdem Başçı için değil, Adnan Büyükdeniz için yaptığı anlaşılmıştı.

Hükümet ikinci vetodan kaygılıydı

MERKEZ Bankası’na başkan olarak atanmasına ilişkin kararname 7 Nisan’da Köşk’e götürülmesine karşın, hükümetin 13 Nisan’da Yılmaz’ı Banka Meclisi Üyeliği’ne yeniden getirmiş olması dikkat çekti. Bu durum, "Aradan bir hafta geçmesine rağmen Sezer’den onay çıkmayınca, hükümet Durmuş Yılmaz’ın da veto edilebileceği ihtimalini dikkate aldı. Ve Yılmaz’la birlikte çalışmak istedikleri için de olası bir vetoya karşı, ’hiç değilse Banka Meclisi üyesi olarak çalışalım’ diye 13 Nisan’daki Genel Kurul’da aday gösterdi" diye yorumyandı. Yılmaz’ın atanmasıyla sadece beş gün süren Banka Meclisi üyeliği de sona ermiş oldu. Banka Meclisi Ticaret Kanunu’da göre toplanıp Yılmaz’ın yerine başka bir atama yapabilecek. Bu durumdaki atamalarda, Genel Kurul onayı gerekmiyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2006 Çarşamba 11:05:39
Güncelleme :19 Nisan 2006 Çarşamba 11:10:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?