22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Sıcak havalar petrol üretimini artırdı

Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava, insanların yaşamını olumsuz yönde etkilerken, Batman'da petrol üretimini arttırdı.


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Bayram Kara, sıcak havanın petrol üretimine katkı sunduğunu söyledi. Kara, sıcaklığın fiziksel olarak petrol üretiminde kendilerine kolaylık sağladığını ancak personellerinin çalışmalarını ise olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Sıcak havada sondaj ve üretim yapan personelle kuyu tamamlamada çalışan personellerinin sıcak havadan etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirten Bayram Kara, "Ama iyi bir tarafı da var. Sıcak havadan dolayı petrol akışkan hale geldiği için orada bir artımız olabiliyor. Yaz aylarında petrol üretiminin artışı, fiziki kuraldır. Yeraltından petrol çıkaran pompamız daha rahat çalışıyor. Çünkü yüzeyde sıvı akışkan olduğu için daha az basınç yapacak ve bu şekilde üretiminiz artar ki bu farkı zaten kış yaz kıyaslamasında görüyoruz. Mesela kışın üretim düşer, yaz aylarında artar. Bu da sıcaklığın petrolün üretiminde fiziksel olarak bize katkı sağlar. Ama insan gücü olarak personellerimiz olumsuz etkileniyor" dedi.


2003 yılında ağırlık vermeye başladıkları sondaj çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten müdür Bayram Kara, yıl başında 30 sondaj hedeflediklerini, yılın ilk 6 ayında 25 tane sondajı bitirdiklerini açıkladı. Yıl başında hedefledikleri sondaj sayısını 30'dan 40'a çıkarmayı planladıklarını söyleyen Bayram Kara, "Şu an itibariyle programın çok üzerindeyiz. Bu yılın ikinci yarısında sondaj çalışmalarımız yine aralıksız devam edecektir. Bu dönemde daha derin sondajlar yapacağımız için yılın ilk dönemindeki sayıya ulaşmayabiliriz. Ama yılbaşında hedeflediğimiz 30 sondajı 40'a çıkaracağımızı umuyorum. Bu yöndeki hazırlıklarımızı sürüyor. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde 3.3 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirdik. Batman bölgesinde 570 üretim kuyusundan, günlük 20 bin varil petrol üretimi gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de üretilen petrolün yüzde 60'ı Batman sahasında üretilmektedir. Yılın ikinci yarısında da ilk 6 ayda ürettiğimiz 3.3 milyon varile ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.


Siirt'in Pervari ilçesi kırsalında sondajı yapılan Okçular-1 kuyusunda sondajın bitirildiğini belirten Müdür Kara, petrol bulamadıklarını ama çok değerli bilgiler elde ettiklerini söyleyerek, "Yerin altında petrol aramaları için önemli olan bütün katmanlar hakkında çok değerli bilgiler elde ettik. Okçular-1 kuyusunda sondaj çalışmaları 1 hafta önce sona erdi. Kuyuda 4 bin 500 metre derine indik ve bu kuyu Türkiye'nin en derin kuyularından biridir. Bu kuyuda amacımıza ulaştığımız için sondajı bitirdik"
şeklinde konuştu.

MAYINLI BÖLGEDE PETROL BEREKETİ

2005 yılından itibaren Suriye sınırında petrol olduğuna inandıkları ama çeşitli sebeplerden dolayı giremedikleri alanlarda sondaj çalışmaları yaptıklarını belirten müdür Bayram Kara, sınırda açtıkları 25 kuyudan 21'inde petrole rastladıklarını ifade etti. Yapılan çalışmalarla mayınlı alanda günlük 100 varil olan petrol üretimini 2 bin 500 varile çıkardıklarını ifade eden Kara, "Suriye sınırıyla mayınlı alan arasında bulunan alanda sondaj yapmak amacıyla bir kule ayarlayarak çalışma başlattık. 25 kuyu kazdık. 4'ü hariç diğerlerinin hepsinde petrol bulduk. Şunu belirteyim. O bölgede zaten petrol üretiyorduk. Sınırtepe sahası dışında petrol çıkardığımız alanlar yeni keşif değil. Ama o bölgede 30-40 yılda açılan kuyu sayısına biz 2 senede ulaştık. Bölgede bin varil olan günlük üretimini 2 bin 500 varile çıkardık. Bölgedeki bir kuyudaki sondaj çalışması da bitmek üzeredir. Önümüzdeki bir iki hafta içinde bölgede açtığımız kuyulardan çok daha derin bir kuyu için sondaj çalışmalarına başlayacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 13:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?