16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Şifre almayan nakit öder

Kredi kartı sahteciliği ve dolandırıcılığına karşı geliştirilen akıllı (çipli) kartlarda şifre uygulamasına 1 Temmuz itibarıyla geçiliyor. Hâlâ bankasını arayıp şifresini almayanlar, bu tarihten sonra alışverişlerinde kredi kartını kullanamayacak.

Bankacıların chip&PIN diye isimlendirdiği uygulamada son 75 güne girilirken, yetkililer kart sahiplerini şifrelerini almaları konusunda uyarıyor. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal, çipli kredi kartları ile şifresiz işlem için son günün 30 Haziran 2007 olduğunu belirterek, "İmza atmak tarihe karışacak." ifadesini kullandı. Türkiye, şifreli karta geçişte Fransa ve İngiltere'den sonra dünyada üçüncü ülke olacak. Dönüşüm için İngiltere'de 2 milyar dolar harcandığı ifade ediliyor.

 Özinal, tarihin bir daha uzatılmayacağını belirtirken, tüketiciye yansıyan kart masrafları olmayacağını söyledi. Chip&PIN uygulamasında gelinen nokta, zorunlu şifre kullanım tarihinin belirlenmesi ve Türk kartlı ödeme sektöründeki yeni gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Özinal, hedeflerinin, sahtecilik ve dolandırıcılıkla mücadelede teknolojinin üst düzey kullanımı ve dünyadaki 'en güvenli' yöntem olan chip&PIN'in Türkiye'de yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Merkezin verilerine göre alışveriş yaparken şifresini tuşlayan kullanıcı oranı halihazırda yüzde 70'e ulaştı. Ancak kredi kartı kullanıcılarının yüzde 86'sı şifresini biliyor. Nisan itibarıyla chip&PIN uyumlu kartların oranı yüzde 85, chip&PIN uyumlu POS cihazı oranı yüzde 96 ve chip&PIN uyumlu ATM'lerin oranı yüzde 72'yi buldu. Tüketicilerden; şifrelerini almalarını, tüm alışverişlerde kullanmalarını ve şifrelerini kimse ile paylaşmamalarını beklediklerini ifade eden Özinal, işyerlerinden de; satış noktalarında şifre girmeye imkân verecek şartları oluşturmalarını, şifre gizliliğine önem vermelerini ve hiçbir kart sahibi adına şifre girişi yapmamalarını beklediklerini kaydetti. Özinal, 2007 Mart sonuna kadar çipli kart dönüşümü için 580 milyon dolar harcandığını, bu tutarın yıl sonu itibarıyla 650 milyon dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti ve "Bu miktarları bankalar kendileri üstlendi. Tüketicilere yansıtılmadı." dedi. Televizyon reklamlarına ağırlık verilirken, 40 alışveriş merkezi ve 40 bin işyerindeki kasiyerler eğitime tabi tutuldu. Bankalar, 15 milyon dolar tutarında POS teşviki verirken, 20 milyon dolar tutarında da ATM teşviki oluşturuldu. Tanıtım amacıyla açılan www.chipandpin.com.tr adresi 500 bin ziyaretçi ve 9 milyon tıklanma ile büyük ilgi gördü.

Kartla üç ayda 30 milyar YTL harcandı

Kredi kartları ile yapılan harcamaların tutarı, yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarak 29,7 milyar YTL oldu. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre ilk çeyrekte kredi kartı sayısı 32 milyon 926 bin 791'e, banka kartı sayısı 56 milyon 301 bin 759'a yükseldi. Kredi kartı ile yapılan harcamalarda ilk sırayı, yüzde 16 ile market ve alışveriş merkezleri aldı.

zaman
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 08:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?