16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Şifreli kartlar sahteciliği bitirdi

Kredi kartlarında güvenliği artırmak için başlayan Chip&Pin (şifre) uygulaması, sahteciliğe büyük darbe vurdu. Uygulamanın başladığı 1 Temmuz 2007 tarihinden sonra polise kredi kartı sahteciliği müracaatı gelmedi.

Emniyet yetkilileri, sağlanan başarıyı, son iki yıl içerisinde gerçekleştirilen 16 operasyonla yakalanan sahte kredi kartı çetelerinin cezaevinde olmasına ve şifre uygulamasına bağlıyor. Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesi ve artan internet kullanımı, bilişim suçlarındaki artışı da beraberinde getirdi. Bilişim suçlarıyla mücadele için ayrı bir birim kuran Emniyet, 2005'ten bu yana 16 operasyon düzenleyerek kredi kartı şebekelerine göz açtırmadı. Operasyonların yanı sıra sahtecilere en büyük darbeyi bankaların şifreli alışveriş uygulamasına geçmesi vurdu. 1 Mart 2007'de kademeli olarak başlayan uygulama, 1 Temmuz'dan itibaren zorunlu olarak kullanılmaya başlandı.

Uygulamanın başarısı Emniyet kayıtlarına da yansıdı. Son 3 ay içerisinde Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü'ne kredi kartı kopyalanması ile ilgili hiç şikâyet gelmedi. Yetkililer, şebekelerin kopyaladığı kredi kartlarını şifresini bilmedikleri için kullanamadıklarını belirtti. İnternet kullanıcılarının kâbusu 'Hayalet Rus' olarak bilenen Ukraynalı Serhiy Andrusyak ile Türkiye'nin sabıkalı en genç hackeri 19 yaşındaki Burak Boysan 'Hortum' adı verilen İstanbul, Yalova ve Muğla'da düzenlenen eşzamanlı operasyonlar ile yakalanmıştı. Kendisini Robin Hood'a benzeten Sait Erdem ise 13 adamı ile birlikte yakalanarak cezaevine gönderilmişti. Sait Erdem'in şebekesinin, kopyaladıkları kredi kartlarından 1 milyon yeni liranın üzerinde vurgun yaptıkları ortaya çıkmıştı

....
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 05:14:47
Güncelleme :7 Kasım 2007 Çarşamba 05:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?