19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Şimşek'ten tekstilciye yeşil ışık

‘Tekstilin artık Çin’e bırakılması gerek’ açıklamasıyla ‘şimşek’leri üzerine çeken Şimşek, tekstil sektörüne çözüm aranan toplantı öncesinde üreticilere umut olabilecek mesajlar verdi

DENİZLİ - Tekstil ve hazır giyim sektörüyle yıldızının barışmadığı bilinen Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı bugün Ankara’da yapılacak sektörün sorunlarına çözüm yollarının bulunacağı toplantı öncesinde sıcak mesajlar verdi.
Mehmet Şimşek daha bakan olmadan önce katıldığı bir TV programında, “Tekstilin artık Çin’e bırakılması gerek” açıklaması yapmış, bu açıklama sektörde sert eleştirilere yol açmıştı. Dün Denizli’de temaslarda bulunan tekstil tesisleri gezen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, tekstil sektöründe yaşanan sorunların çözümü konusunda sektör temsilcileriyle yakın diyalog içinde olduklarını belirterek, belli bir noktaya gelindiğinde gerekli açıklamanın yapılacağını söyledi.

‘Tekstil önemli sektör’

Soruları yanıtlayan Şimşek, bir gazetecinin tekstil sektöründe son dönemde işten çıkarmaların yaşandığını belirterek, bu konuda neler yapılacağı yönündeki sorusu üzerine, sektörün ülkenin en fazla birikime sahip sektörlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Bu önemli sektörün sorunlarının çözümü konusunda çalışma yaptıklarını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti: “Tekstil sektörü, Türkiye’nin büyük birikimlerinin olduğu çok önemli bir sektör. Dolayısıyla sektör temsilcileriyle bir süredir yakın bir diyalog içinde ortak aklı kullanarak, sorunların çözümüne yönelik çabalarımız var. Bunlar belli bir noktaya geldiği zaman...

Gerek yeni teşvik sistemi, gerek kümelenme politikaları ve gerekse yeni sanayi stratejileri çerçevesinde tüm bu konular değerlendiriliyor. Sektör temsilcileriyle bu güçlü birikimi nasıl daha ileri noktaya götürürüz, katma değeri, kar marjını yüksek bir hale nasıl getiririz diye çalışıyoruz.” Şimşek, ürün yelpazesinin geliştirilmesi, markalaşma, ürün geliştirme ve tasarım konularında gelişmelerin bulunduğunu, ancak yeni dönemdeki yaklaşımların, tüm bunları dikkate alacağını ve birikimlerin daha ileri götürülmesinin yollarını ortak akılla arayacağını söyledi.

‘Kur, politikamız değil’

Bir gazetecinin ihracatçının kur şikayetiyle ilgili sorusu üzerine ise Şimşek, Türkiye’de kurların düşük, faizlerin yüksek bulunduğunu ancak bunun bir hükümet politikası olmadığını kaydetti.

Yüksek faizde ülkedeki sosyal güvenlik sisteminin ‘batık durumda bulunmasının’, sigorta sektörünün gelişmemesinin, finansal piyasaların sığ olmasının ve cari açığın etkilerinin bulunduğunu dile getiren Şimşek, sermaye giriş çıkışının serbest olduğu ve faizin Merkez Bankası tarafından piyasa koşullarına göre belirlendiği bir ekonomide kurla ilgili herhangi bir tasarrufun mümkün olmadığını söyledi.

Menderes Tekstil’i gezdi

Şimşek, Menderes Tekstil Şirketi’nin üretim tesislerini ziyaret etti. Şirket yönetim kurulu başkanı Rıza Akça ile tesisleri gezen Şimşek, burada kısa bir toplantı yaptı. Öte yandan, Menderes Tekstil önünde sendikalı çalışanların işten çıkarıldığı iddiasıyla eylem yapan TEKSİF Sendikasına mensup bazı üyeler, Şimşek’in kendileriyle görüşmesini talep etti. Mehmet Şimşek ayrıca, Denizli programı kapsamında Pamukkale’de incelemelerde bulundu. Şimşek, eşi Annalisa Lucia Şimşek, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Denizli milletvekilleri Mithat Ekici, Mehmet Yüksel, Selma Aliye Kavaf ve Mehmet Salih Erdoğan ile birlikte Pamukkale’ye geldi. Pamukkale içindeki antik havuz ve müzede incelemelerde bulunan Şimşek, Müze Müdürü Mehmet Baysal’dan bilgi aldı.

Tekstilci eyleme geçebilir

Geçen perşembe, “Dayanacak gücümüz kalmadı, battık” seslerinin yükseldiği tekstil ve hazırgiyim sektörü, hükümetin söylemden eyleme geçmesi için bildiri yayımladı. Sektör temsilcileri açıkladıkları bildiride öncelikli olarak tekstilin ‘hassas sektör’ ilan edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.


Mevcut durumu ve çözüm önerilerinin anlatıldığı bir çalışmayı da daha önce hükümete sunduklarını belirten sektörün gözü 18 Ağustos’ta (bugün) yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından çıkacak kararda. Toplantıda düşük kur, enerji ve istihdam konusundaki sorunları sıraladıkları çalışmanın dikkate alınmasını bekleyen sektör, çıkacak karara göre eylem kararını açıklayacak. Enflasyonla mücadele programına yönelik eleştirilerin de yer aldığı bildiride “Üretimi ve ihracatı destekleyen sadece enflasyon endeksli değil cari açığı düşürmeye ve büyümeye endeksli yeni bir program olması gerekir” denildi. (Radikal)

Sektörün çözüm önerileri

* Tekstil sektörü hassas sektör ilan edilmeli.
* Ekonomik program gözden geçirilsin.
* Anadolu’daki üretim havzaları desteklenmeli. Diğer illerden gelecek işletmelerin taşınma maliyetlerine destek verilmeli, doğal küme modellerine önem verilmeli.
* Asgari ücret kaldırılmalı ya da bölgesel asgari ücret uygulaması hayata geçirilmeli.
* Üretimin üzerindeki enerji maliyetleri bir an önce dünya standardına çekilmeli.
* İşçiler üzerindeki vergi yükleri dünya standartlarına çekilmeli.
* Eximbank’la ilgili düzenlemeler yapılarak etkin olması sağlanmalı.
* Denizli programı kapsamında Erbakır üretim tesislerini ziyaret eden Şimşek, buradan Özpekler Su Ürünleri Fabrikası’na geçti.

Radikal
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 18:01:51
Güncelleme :18 Ağustos 2008 Pazartesi 18:14:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?