20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Sinop'a 3 termik santral kuruluyor

Türkiye'de önümüzdeki yıldan itibaren enerji arz açığının baş göstereceğine dair açıklamalar sonrası büyük grupların enerji yatırımlarına ilgisi artarken, Sinop'un Ayancık, Erfelek ve Gerze ilçelerinde termik santral yapımı için üç ayrı firmanın çalışmaları sürüyor.

Düzhan Enerji Yatırım ve Ticaret A.Ş, Sinop'un Ayancık ilçesinde 600 megavatlık ithal kömür kaynağına dayalı akışkan yatak teknolojili termik santral, Akfen Termik Santral Yatırımları ve Ticaret A.Ş., Sinop'un Erfelek ilçesinde bin 600 megavat kurulu güçte ithal kömüre dayalı konvansiyonel termik santral ve Anadolu Termik Santrallar A.Ş.'de, Sinop'un Gerze ilçesinde bin megavat kurulu güçte hem ithal kömür hem de motorin ile çalışan konvansiyonel termik santral kurmak için çalışıyor.

Gerze ilçesindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Anadolu Gurubu Enerji Sektör Sorumlusu Tuğban İzzet Aksoy, "Gerze Enerji Santrali-Power Plant" ile ilgili ilçe sakinlerini bilgilendirmeye başladıklarını söyledi. Aksoy, "Biz çevre dostu bir santral kuracağız Bu kapsamda gerektiğinde ilçede belirlenecek insanları, kurmayı düşündüğümüz santralin aynısı olan santrallere götürerek yerinde inceleme yaparak ilçe sakinlerinin kafalarındaki soru işaretlerini gidermek istiyoruz" dedi.

Gerze ilçesinde kurulacak olan santralin linyite göre kül ve kükürt oranı düşük olan ithal kömüre dayalı olarak çalışacağını kaydeden İzzet Aksoy, "Biz yerli linyit kullanmış olsak yıllık ortalama 14 milyon ton linyit kullanmamız gerekirdi. Malumunuz linyitin hem kül oranı hem de kükürt oranı yüksektir. İthal kömür kullanılması halinde ise yıllık ortalama 2 milyon ton kullanmamız gerekiyor. Söz konusu kömürün içindeki kül ve kükürt oranları da oldukça düşüktür. Kaldı ki ithal kömürün uçucu külleri kıymetli olduğundan ve ticari anlamda satılabilmesi söz konusu olduğundan bunlar ilgili sektörlerde değerlendirilerek katma değer oluşturacaktır. Kurmayı planladığımız santral çevreyle uyumlu, temiz teknoloji kullanan çevreci bir santral olacaktır. Bu hususlar dikkate alındığında ilçe sakinlerinin neden ithal kömürü tercih ettiğimiz konusunda bize hak vereceklerine inanıyorum" diye konuştu.

Anadolu Gurubu Enerji Sektör Sorumlusu Tuğban İzzet Aksoy, ayrıca santral karşıtlarının örnek olarak gösterdiği Yatağan, Elbistan ve bunun gibi santrallerin eski teknoloji ile yıllar önce kurulmuş santraller olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 17:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?