22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Sinop'ta doğalgaz umudu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Sinop'ta doğalgaz arıyor.

TPAO tarafından Erfelek ilçesinde başlatılan sondaj çalışmaları kapsamında açılan 'Ayancık-1' adlı kuyudaki sondaj çalışmalarında 300 metreye kadar inildi. Çalışmalar bin 500 metreye kadar devam edecek. Kuyunun 15 kilometre güneybatısında yer alan ve 1967 yılında açılan 'Fasıl-1' adlı kuyuda ise 200 metre derinlikte petrol emaresine rastlayan TPAO, aynı kuyuda 2 bin 600 metrede doğalgaz tespit etmişti. Fasıllı-1 adlı kuyuda bulunan doğalgaza, Erfelek ilçesine bağlı Horzum köyünde açılan Ayancık-1 kuyusunda yapılan sondaj çalışmasıyla bin 500 metreye kadar ulaşılması hedefleniyor.

Başlatılan çalışmaların Sinop ve Karadeniz için heyecan verici olduğunu belirten Sinop Valisi Zeki Şanal, yapılan araştırma ve çalışmalarla Karadeniz'in bir enerji havzası haline geleceğini söyledi. Sinop sınırları içinde özellikle Ayancık ve Erfelek ilçeleri arasında açılan çeşitli kuyularda doğalgaz emarelerine rastlandığını kaydeden Şanal, "Bir süre önce Batı Karadeniz Bölgemizde bulunmuş önemli bir doğalgaz rezervi var. Daha önce gaz emaresine rastlanan bölgede yeniden doğalgaz arama çalışmalarına başlanmıştır. TPAO bu çalışmalar noktasında son derece umutludur. Ben de inanıyorum ki bu yürütülen çalışmalar sonucunda ülkemizin son derece önemli bir ihtiyacı olan enerji noktasında bir çözüm olacak. Bölgemizde doğalgazın bulunarak işletmeye açılmasından hep birlikte mutlu olacağız. Ben de bunun heyecanını yaşıyorum. Karadeniz ve çevresindeki bölge giderek büyük bir enerji merkezi ve enerji koridoru özelliğini, kimliğini kazanmaktadır. Umut ederim ki bu havzaya uygun bir şekilde sahip olduğumuz doğal kaynaklara ulaşır, bu kaynakları en iyi şekilde çalıştırır ve ülkemizin enerji ihtiyacının giderilmesine katkı sağlarız" dedi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Erflelek Kaymakamı Erkan Bulgan ise başlatılan çalışmaların bir ay içerisinde tamamlanacağını ve sondaj kapsamında bin 500 metre derinliğe kadar inileceğini söyledi. Erkan Bulgan, "Şu anda doğalgaz arama ve sondaj çalışmaları başlamış durumda. 300 metre derinliğe kadar ulaşıldı. Sinop'ta nükleer santralden sonra, doğalgazın çıkacağı ümidi bizi ve bölge halkını oldukça heyecanlandırıyor. Biran önce doğalgaz müjdesinin gelmesini bekliyoruz. Bir ay içerisinde bir netice alacağımızı sanıyorum" diye konuştu.

Bu arada yöre halkı ise sondaj çalışmalarında müjdeli haberi bekliyor. Türkiye'nin ilk nükleer santralinin kurulacağı yer olarak belirlenen Sinop'un, doğalgazın bulunması halinde enerjinin başkenti olacağı bildiriliyor. Bu arada Sinop'ta Türk ve Fransız ortaklı olarak rüzgar santrali kurulması içinde geçen yıl ölçümlere başlanmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 17:17:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?