19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sıra taksici ve minibüsçüde

Gelirini kazancından düşük gösterenlere yönelik denetimlerini artıran Maliye, rotayı ulaşım sektörüne çevirdi.

Bugüne kadar doktor, eczacı ve avukatları mercek altına alan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yeni yılda taksici ve minibüsçülerin de kapısını çalacak. Basit usulde vergilendirildiği için düşük gelir gösteren taksici ve minibüsçülerden beyanlarını artırmaları talep edilecek. Öncelikli olarak plaka değeri bazı şehirlerde 500 bin TL'yi bulan taksi ile bir milyon liraya kadar çıkan minibüsçülerin meslek örgütleri ile masaya oturulacak. İdare, görüşme sonrasında beyanların artırılmaması halinde ise hasılat tespiti yapacak.

Minibüsçülerin beyanlarını kontrol etmek amacıyla yolcu koltuklarında hasılat tespiti yapılacak. Maliyeciler tek tek minibüse binen yolcuları sayıp, maliyetleri düştükten sonra net kazancı ortaya çıkaracak. Denetimlerde taksicilerin ise günlük kaç kilometre yol yaptıklarına bakılacak. Bir iki il haricinde Türkiye genelinde taksi ve minibüsçülerin yıllık gelirlerini asgari ücretliden daha düşük gösterdiğine dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi bu durumun vergi gelirlerinin düşmesine sebep olmasının yanı sıra vicdanen de kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. 2010 yılı başından itibaren halk otobüsleri de dahil olmak üzere ulaşım sektörüne yönelik denetimlerin başlayacağını bildirdi.

Taksi ile minibüslerin plaka değeri şehrine ve semtine göre 100 bin ile 1 milyon TL arasında değişebiliyor. İstanbul'da bir taksinin plaka değeri ortalama 500 bin lirayı bulurken aynı rakam Ankara'da 200-250 bin lira civarında seyrediyor. Taksi ve minibüs işletmecilerinin çoğu, berber, terzi, bakkal ve tuhafiyecilerle birlikte basit usule tabi mükellefler arasında yer alıyor. Türkiye genelinde basit usulde yaklaşık 750 bin esnaf bulunuyor. Basit usulde gelir vergisi tahsilatı yılın ilk dokuz ayında küresel krize rağmen geçen yıla oranla artış gösterdi. Eylül 2009 itibarıyla 213,4 milyon liralık tahsilat yapılırken geçen yılın tamamındaki toplam tahsilat 208,6 milyon TL olmuştu.

 

Ercan Baysal - Zaman
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2009 Salı 15:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?