26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Şirketler sporun gücünü gördü

Son yıllarda şirketler spor liglerindeki sponsorluklarına önemli miktarlarda kaynak ayırarak, isimlerini spor aracılığıyla daha bilinir hale getirmeye çalışıyor.

Pazarlama faaliyetlerini çok çeşitli yollardan gerçekleştiren şirketler, son yıllarda bunu sponsorluklarla da etkili hale getirmeye çalışıyor. Şirketler, birbiri ardına takımlara, liglere adını vermeye başladı. Böylece bir anlamda markalar lig, ligler ise marka oldu. Türkiye’nin önde gelen GSM operatörü ve teknoloji şirketi Turkcell, daha da fazla kitlenin takip eder hale geldiği Süper Lig’e ismini verirken, Beko da ismini basketbol ligiyle yan yana getirdi. Meyve suyu pazarında faaliyet gösteren Aroma ise voleybol ligine ismini verdi. Katılım bankası Bank Asya süper ligin ardından 1. Lig’le adını birleştirdi. Türkiye Kupası Fortis adıyla telaffuz edilirken, halı saha ligi de Nike markası ile bütünleşti.

2010’a kadar Süper Lig’in isim sahibi

Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Turkcell’in, 11 Ağustos 2005 tarihinde Türkiye Profesyonel Futbol Ligine ismini vermesinin ardından ligin adının Turkcell Süper Lig olarak değiştirildiğini hatırlattı. 2010 yılına kadar Turkcell Lig’in isim sahibi olduklarını belirten Öztürkler, şöyle konuştu: “Sosyal sorumluluk ve sponsorluklara önemli kaynak aktarıyoruz. Bu bütçeden spora ayırdığımız oran toplam bütçemizin yüzde 55-60’ını buluyor. Türkiye Futbol Federasyonu ve Milli Takımların ana sponsoru olan Turkcell, 2008-2009 sezonunda Süper Lig’de mücadele eden 14 kulübe sponsorluklarla destek verdi.”

Beko’nun, Basketbol Ligi ile anlaşması 4 yıllık

Arçelik’ten alınan bilgiye göre, Beko 2006 yılı itibariyle markanın iletişim planları doğrultusunda yeni bir spor platformuna yatırım yapma kararı aldı. Türkiye’deki durumu inceleyen Beko, uzun vadeli ve istikrarlı bir şekilde kullanabilecekleri platformun Türkiye Basketbol Ligi olduğunu gördü ve lige ismini vererek kendine bu platformu oluşturdu. Yapılan sponsorluk anlaşması 2006-2010 yılları arasındaki sezonları kapsayan 4 yıllık bir anlaşma olsa da Beko planlarını uzun vadeli yapıyor ve bunu sadece başlangıç aşaması olarak değerlendiriyor.

Aroma’nın uzun soluklu projesi Voleybol Ligi

Türkiye’de voleybol ligi de geçen yıldan bu yana Aramo ile anılıyor. Aroma Genel Müdürü Mahmut Atom Duruk, Aroma’nın, 2008 yılının nisan ayında Bayanlar ve Erkekler Voleybol Birinci Liglerine isim sponsoru olarak adını verdiğini belirterek şöyle konuştu: “Yaptığımız tüm sponsorlukları uzun soluklu olarak planladık. Aroma olarak voleybola verdiğimiz desteği önemli bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Sadece liglere değil voleybolun gelişmesi ve yaygınlaşması için tüm katmanlarına katkı sağlamaya çalışıyoruz.”

Bank Asya 1. Ligi

Türkiye’de Süper Lig’in ardından dikkatle takip edilen 1. Lig de ismini Bank Asya’dan alıyor. Futbolun Türk halkı için önemine işaret eden Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ayhan, “1. Lig’in bir marka olduğunu hissetmek, böyle anıldığına tanık olmak bizleri de sevindiriyor” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 18:12:08
Güncelleme :31 Temmuz 2009 Cuma 18:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?