19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Şirketleri 'aileler' yönetiyor

Dünyadaki şirketlerin yüzde 65-85'inin aile şirketleri olduğu, ancak bu şirketlerin 3'ncü kuşaktan sonra sıkıntı yaşadığı, sadece kurumsallaşabilenlerin ayakta kaldığı bildirildi.

Firmalara danışmanlık hizmetleri veren Maestro Entegre Pazarlama İletişimi Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Gündüz, yaptığı açıklamada, aile şirketlerinin dünyada en yaygın şirket tipi olduğunu, ancak bazı aile şirketleri kuşaklar boyu başarılı olup varlıklarını sürdürebilirken, bazıları kısa sürede dağılarak yok olduğunu söyledi.

Gündüz, dünyadaki şirketlerin yüzde 65-85'inin aile şirketlerinden oluştuğunu ancak, günümüzde aile şirketleri için hem iş hem aile ilişkileri açısından “tehlike sinyalleri”nin çaldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu şirketler hiç zaman kaybetmeden kurumsallaşmalı. Çünkü, şirketlerin kuşaklar boyu ayakta kalması kurumsallaşma ile mümkündür. Aksi takdirde pazar payında daralma, kalite ve müşteri memnuniyetinde negatif gelişmeler, karların düşmesi, kronik olarak yaşanan nakit akış problemleri, çalışanlar arasında moralsizlik ve gergin ortam gibi bir takım olumsuzluklar ülkemizde ve dünyada giderek artacaktır.”

Çoğunlukla sancılı geçen kurumsallaşma sürecinin ancak profesyonel ve uyumlu, yüksek iletişim becerilerine sahip ekiplerle aşılabileceğini anlatan Gündüz, “Aile şirketlerinin kurumsal bir yapıya dönüşmeleri ancak profesyonel yönetim danışmanlarının rehberliğinde gerçekleşmektedir. Ayrıca, bu ekibe hukuk müşaviri ve mali müşavirlerin de eşlik etmesi yararlı görülmektedir” dedi.

BAŞARILI AİLE ŞİRKETİNİN PROFİLİ

Gündüz, başarılı ve süreklilik sağlayan bir aile şirketinin “Geleceği önceden gören ve ilerde oluşabilecek olayları gerçekleştirmeden, izleyeceği stratejiyi planlayan ve kurumsal yapıyı oluşturan” bir alt yapıya sahip olması gerektiğine işaret etti.

Aile şirketi olarak varlığını sürdürmek isteyen işletmelere yönelik danışmanlık şirketlerinin stratejileri belirleme ve kurumsal yapıyı oluşturmakta yol gösterdiğini vurgulayan Gündüz, sözlerine şunları ekledi:

“Bu soruların sistematik ve bilinçli bir şekilde ele alınıp çözülmesinde ve şirketlerin (iyi yönetilen) ve (geleceğini garantilemiş) şirketler olarak konumlanmalarında, bu sayede ailenin birliği ve bütünlüğü olumsuz yönde etkileyebilecek bir çok sorunun da ortadan kaldırılmasında, şirketlere rehberlik yapmaktadırlar.”

MARKALAŞMA

Gündüz, günümüzde markalaşmanın da önemli olduğunu, ancak markalaşmak kavramının doğru tanımlanması gerektiğini ifade ederken, bir firmanın ya da ürettiği bir mal veya hizmetin isminin herkesçe bilinmesi, duyulması veya çok meşhur olmasının onun bir marka olmasına yetmediğini vurguladı.

Gündüz, “(Marka) demek ticari başarı demek, (verimlilik) demektir. Bu da her konuda kaliteli olmayı gerektirmektedir” dedi.

anka
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 10:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?