16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Şirketlerin tercihi Londra ve Paris

Avrupa'da iş yapan şirketler, en çok Londra ve Paris'i tercih ederken, çok uluslu şirketlerin 2010 yılına kadarki süreçte genişlemeyi düşündüğü kentlerin başında da Varşova, Prag, Budapeşte ve Moskova geliyor. Listede İstanbul da yer alıyor.

Vergi Konseyi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından hazırlanan ''Global Finans Merkezleri ve İstanbul'' Raporunda Avrupa Şehirleri Araştırmasına da yer verildi.

Londra merkezli Cushman & Wakefield Healey & Baker Şirketinin, Avrupa'da yerleşik ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 501 uluslararası şirketin üst düzey yöneticilerine yönelik anket ve yüz yüze görüşmeler yoluyla gerçekleştirdiği bu araştırmada, iş aleminin yatırımda hangi şehirleri tercih ettiği ve ileride yıldızı parlayacak kentler irdelendi.

Araştırmada, Avrupa'da faaliyet gösteren şirketlerin iş yaparken en çok tercih ettiği şehir, Londra olarak belirlendi. Londra'nın hemen ardında da Paris yer aldı.

Tercih edilen diğer kentler

İkinci bölümde bulunan Frankfurt, Brüksel, Barcelona, Amsterdam ve Madrid ile ilk ikide yer alan kentlere yönelik tercih puanları arasındaki büyük fark da dikkat çekti.

Çok uluslu şirketlerin iş yaparken yöneldikleri diğer kentler de Berlin, Münih, Zürih, Milano, Dublin, Prag, Lizbon, Manchester, Düsseldorf, Stockholm, Cenova, Hamburg, Varşova, Budapeşte, Glasgow, Viyana, Lyon, Kopenhag, Roma, Helsinki, Moskova, Oslo ve Atina olarak belirlendi.

İstanbul da listede

Söz konusu çalışmada, şirketlerin 2010 yılına kadar olan süreçte genişlemeyi planladıkları şehirler de araştırıldı.

Araştırma sonuçları, önümüzdeki dönemde çok uluslu şirketlerin özellikle Varşova, Prag, Budapeşte ve Moskova'ya yöneleceğini ortaya koydu.

501 şirketin, 2010 yılına kadar temsilcilik açarak, genişlemeyi düşündüğü şehirler arasında İstanbul da yer aldı.

Ancak 41 şirket Varşova, 34 şirket Prag, 32'şer şirket de Moskova ve Budapeşte'de temsilcilik açmak isterken, İstanbul'da da iş yapmayı planlayan şirket sayısı 4 olarak belirlendi.

İstanbul, bu sayı ile yine de Manchester, Helsinki, Oslo, Frankfurt, Venedik, Berlin, Hamburg, Stutgart, Zürih, Münih, Glasgow gibi kentleri geride bıraktı. Çok uluslu şirketlerin Avrupa dışında genişlemek istediği yerlerin başında ise Şanghay ve Pekin geldi.

Hangi kriterlere bakılıyor

Şirketler, bir işe başlarken, pazarlara, piyasalara, mevcut ve potansiyel müşterilere yakınlığı en önemli faktör olarak görüyor. Ancak bu kriterlerle ilgili farklı şehirlerin ön plana çıkması da dikkat çekiyor.

Bu çerçevede, Varşova, iş gücü maliyetinde, Lizbon, ofis maliyetlerinde, Dublin, hükümetin iş alemi için yarattığı ortamda, Berlin, ofis alanlarının bulunabilirliğinde, Paris, uluslararası ulaşımda, Barcelona, çalışanların yaşam kalitesinde, Stockholm ise hava temizliğinde ilk sırada yer alıyor.


CNN Turk
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2007 Pazar 20:56:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?