19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Şişecam'dan Tataristan'a yatırım

İlk adım atıldı, Şişecam Tataristan’a 190 milyon dolara ’düz cam’la girecek

Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Cem Kozlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Tataristan gezisi sırasında Şişecam Grubu’nun 180-190 milyon dolarlık düz cam yatırımı için niyet anlaşması imzaladığını söyledi. Şişecam Genel Müdürü Doğan Arıkan da, "Şartlar oluşursa, yatırım gerçekleşir" dedi.

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Rus İş Konseyi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Rusya ve Tataristan’a devlet ziyareti sırasında düzenlediği iş forumlarında yatırıma dönük önemli adımlar atıldı. Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Cem Kozlu, bölgede yatırım ve inşaat alanında önemli fırsatlar bulunduğuna dikkat çekerek, "Şişecam, Rusya’daki özerk cumhuriyetlerden Tataristan’da 180-190 milyon dolarlık yatırımla düz cam üretmek üzere bir niyet anlaşması imzaladı. İnşaat alanındaki yatırım fırsatları da Türk işadamları tarafından değerlendirildi" dedi. Şişecam Genel Müdürü Doğan Arıkan, Tataristan’a dönük planlarını şöyle özetledi: "Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde düz cam üretimi için bir niyet anlaşması imzalandı. İncelemeler yapılacak, eğer koşullar uygun görülürse 180-190 milyon dolarlık yatırım yapılabilecek."

Somut adımlar atıldı

Cem Kozlu, Rusya ve Tataristan’daki görüşmelerde atılan adımları şöyle özetledi: "Başta gümrüklerde yaşanan sorunlar olmak üzere, yeni ticaret alanları, enerji, ulaşım ve turizm fırsatları ile yeni işbirlikleri gündeme geldi. Bu konular üzerinde somut adımlar atıldığını gözlemledik. İşadamları önemli ön anlaşmalara imza attılar. Vize ve çalışma izinleri konusunda taraflar karşılıklı olarak sorunlar yaşandığını ve bu konuda da işbirliğini derinleştirmek gerektiğini belirttiler."

Ruble-TL çalışması

Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin son yıllarda hızlı bir şekilde arttığını vurgulayan Cem Kozlu, "İki ülke arasında ruble ve TL ile ticaretin yolunun açılması gündeme geldi. İki ülkenin ilgili birimleri arasında gerekli çalışmaların yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Şeffaf ve samimi bir ortam oluştu" dedi.

Tekfen, 7 milyar Euro’luk proje için girişim yaptı

TÜRK-Rus İş Konseyi Başkanı Cem Kozlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Rusya-Tataristan gezisi sırasında öne çıkan bazı projeleri şöyle sıraladı:

ÆHELİKOPTER: Global Teknik A.Ş, Kazan Helikopter Fabrikası ile 16 orman yangın söndürme helikopterinin satın alma opsiyonuyla kiralanması, 5 yıl bakım ve onarımının yapılması hususlarını kapsayan toplam 60 milyon dolar tutarındaki proje için işbirliğini başlattı.

ÆRAFİNERİ: Tekfen İnşaat, Summa İnşaat, Teknokon Mühendislik firmaları ortaklığı Tataristan’ın Nijniy Kamsk şehrinde inşa edilecek ve kısmen yenilenecek yaklaşık 7 milyar Euro tutarlı petro-kimya tesisi ve petrol rafinerisi projesinde yer alabilmek için gerekli girişimlerde bulundu.

ÆMDF ÜRETİMİ: Kastamonu Entegre A.Ş Tataristan’ın Alabuga Özel Ekonomi Bölgesinde MDF imalatı yapacak 100 milyon dolarlık bir fabrikanın inşası için iyi niyet protokolü imzaladı.

ÆKAZAN: Bersey firması bu ziyarette Tataristan’a 8 milyon dolarlık sınai kazan satışı ile ilgili bir sözleşme imzaladı.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2009 Salı 23:16:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?